Tbc-fertőzést mutattak ki két somogyi szarvasmarha-állományban

Tbc-fertőzést mutattak ki két somogyi szarvasmarha-állományban

Képünk csak illusztráció! A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) korszerû szarvasmarha telepe. (MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A legtöbbször a tüdőt érintő, lassú lefolyású, emberről állatra és állatról emberre is terjedő, bakteriális eredetű betegség kórokozóját az egymástól 40 kilométerre található telepek egy-egy egyedénél mutatták ki.

Az állatoknak nem voltak tüneteik, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – tették hozzá.

A Nébih jelezte, hogy a területileg illetékes hatóság intézkedett az érintett állatok levágásáról, és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. Utóbbi azt jelenti, hogy a két telepről nem szabad kivinni, vagy oda bevinni a betegségre fogékony állatokat, és egyebek mellett meg kell akadályozni a fertőzött, fertőzésgyanús egyedek érintkezését a fertőzésre fogékony állatokkal – jegyezték meg az MTI érdeklődésére.

Kérdésre válaszolva kitértek arra is, hogy a két telepen 70 szarvasmarhát tartanak, a fertőzésből eredő esetleges kárt az állam téríti meg.

A Nébih hangsúlyozta: fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett a vágóhidakat felügyelő, az Európai Unióban egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően. Magyarország továbbra is őrzi a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.