Lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter

Lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Hangzó Helikon fesztiválon Bicskén 2024. június 9-én. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csák János váratlanul lemondott miniszteri tisztségéről. A választások estéjén személyesen erősítette meg a hírt a Mandinernek. Szerinte elvégezte a rá szabott feladatot, átadná a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.

Néhány hete interjút kért Csák János kulturális és innvációs minisztertől a Mandiner, közben azonban arról értesültek, hogy Csák váratlanul lemondott. A miniszter a hírt a választások estéjén megerősítette a lapnak írja a Telex. A portál szerint arra a kérdésre, hogy amikor igent mondott a felkérésre, eleve úgy tervezte-e, hogy csak a ciklus feléig viszi a feladatot, azt válaszolta: „Természetesen nem. Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve” – mondta.

Csák már benyújtotta a lemondását, amit Orbán Viktor le is fogadott. Indokként arról beszélt Csák János, hogy szerinte a feladatokat, amelyeket a miniszterelnök kért tőle: „a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.” A miniszterelnöktől kapott feladatai a következők voltak: a meglévőre építve ütőképes működési rendszer kialakítása, a tárcához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, illetve hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket.

Csák János arról is beszélt a Mandinernek, nem arról van szó, hogy belefáradt a munkába, elmondása szerint „az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka. Ebben alapfeltétel a munkabírás, a lojalitás és az alkotóerő, hiszen arról van szó, hogy az ember miként tudja mozgósítani a felhalmozott tudását, tapasztalatát a folyamatok és jelenségek értelmezésében illetve a megoldások megszervezésében. Én is száz százalékig beleadtam mindent, úgy végeztem ezt a munkát, ahogyan azt a Max Weber vagy Magyary Zoltán által ránk hagyott államigazgatási étosz megkívánja”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy régóta kapcsolatban van Orbán Viktorral, viszonyuk a barátságon túl arra épül, hogy tudnak hideg fejjel leltározni, így a miniszterelnök elfogadta érveit és lemondását. „Több mint 30 éve vagyok különböző parancsnoki pozíciókban, ebből 3 évet szolgáltam nagykövetként, kettőt miniszterként, azaz csupán 5 évet töltöttem az államigazgatásban” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy mindig „a hazám jólétének, biztonságának, jövőképességének érdekében dolgozom, legyen szó akár üzleti, gazdasági pozícióról, akár társadalmi, kulturális vagy akadémiai területről.” Hozzátette, nem fog unatkozni a jövőben sem, hiszen korábban üzletemberként, oktatóként, szerzőként is sikereket ért el. Biztosan nem fog valami újba vágni, hiszen ebből a palettából bőven tud választani. Mostanági pedig azért nem döntött a jövőről, mert amíg a miniszterelnök el nem fogadta lemondását, „nem lett volna becsületes dolog a jövőn gondolkodni”.

Címkék: Csák János