Tévéfilmet, sorozatot készíthet Vidnyánszky, Eperjes és Kovács Ákos

Tévéfilmet, sorozatot készíthet Vidnyánszky, Eperjes és Kovács Ákos

Vidnyánszky Attila a Zentai Magyar Kamaraszínházban 2017. április 3-án (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdetett támogatási pályázatról szóló döntését – az alkotók streaming szolgáltatásra, vagyis online bemutatásra készülő elképzelésekkel, valamint televíziókban sugárzott alkotások terveivel jelentkezhettek. „A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek” – írták, ám a NER tagjait most sem érte meglepetés, de erről később.

Az NFI szerint a dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm-, a történelmi dokumentumfilm-pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. A tévéfilm-pályázatra 104 szinopszis érkezett, és a Televíziós Döntőbizottság hét nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg, 37 nyertes produkciónak.

  • Az álláshalmozó és ezek szerint még szabad kapacitásokkal rendelkező Vidnyánszky Attila tv-sorozatot fejleszthet Pro Libertate! címmel a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelemről.
  • Eperjes Károly rendezőként, Krisztus inge címmel fejleszthet és forgathat is tévéfilmet, mely az ötvenes években, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.
  • Kovács Ákos rendezőként mutatkozhat be. A taxis című kisjátékfilm története egyszerű, legalábbis az NFI szerint: a taxis felveszi utasát a pesti hídfőnél, és folyamatosan monologizál, amíg a végcélhoz érnek, de az út nem (csak) Budapesten át, hanem a magyar félmúlton keresztül vezet.

Nem panaszkodhat az SZFE kurátorának nemrég kinevezett Lajos Tamás sem. Több cége is nyert, ezek mindegyike ugyanoda, a második kerületi Völgy utca 19. szám alá vannak bejegyezve. A Szupermodern Stúdió tévéfilmet és tévésorozatot fejleszthet, a Film Positive pedig egy tévéfilmet gyárthat és két sorozatot fejleszthet. A Sound Manager pedig annak a tévésorozatnak a fejlesztésében érdekelt, amelynek rendezője Vidnyánszky, így elmondható, hogy az SZFE új kuratóriumi vezetője az egyik új kurátor cégével fog dolgozni közpénzből.

  • Koltay Gábor egy erdélyi történet tartalomfejlesztését végezheti el tévéfilmre, a sztori a nyolcvanas évek végéről és a diktatúráról szól.
  • Ugron Zsolna is rendezővé válik egy tévésorozat erejéig: az Erdélyi menyegző arról szól, hogy „17. századi várakban jelenésekről, átkokról suttognak és a szép, elvetemült Báthoryakról. Parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy asszony boldog akar lenni.” Igaz, egyelőre csak fejlesztésre kaptak pénzt, gyártásra (még) nem.
  • Az SZFE tanára, Vecsernyés János is kapott támogatást tv-sorozat fejlesztésére a Kálomista-féle Megafilm Service Kft.-vel (Kálomista cége sem panaszkodhat: egy másik tévésorozat mellett egy tévéfilmet is elvitt). A Cellamesék az taglalja, egy adott korban ki a bűnös: a rab vagy aki rabosít? 

A nyertesek teljes listáját itt tudják megnézni.