Nem akarják a szülők, hogy az egyház legyen a Kondor Béla Általános Iskola fenntartója

Nem akarják a szülők, hogy az egyház legyen a Kondor Béla Általános Iskola fenntartója

Iskolai tanterem (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szülők tiltakoznak, mert nem akarják, hogy egy egyházi iskola legyen a fenntartója a 18. kerületi Kondor Béla Általános Iskolának – számolt be az RTL Híradó. A 18. kerületi Kondor Béla Általános Iskola tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója pedig a tankerület. A szülők a héten kaptak egy levelet arról, hogy a Halásztelki Református Egyházközség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát, amit a szülők közül is sokan elleneznek, aláírást gyűjtenek és tüntetést szerveznek.  

A kerület polgármestere szerint azért akar fenntartó lenni az egyház, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. „Az épület így felújítva, körülbelül egymilliárd forintot ér” – nyilatkozta Szaniszló Sándor. Ezért a polgármester levélben szólította fel az intézményvezetőt, hogy az egyházi iskola hagyja el az épületet 8 napon belül.

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője szerint nem az épületről szólt volna a fenntartóváltás. Ők csak a rezsiköltségek csökkentése érdekében ajánlották fel a segítségüket, de mivel rengeteg politikai támadást kaptak, visszavonják a fenntartóváltásról szóló kezdeményezést.

Mint ismert, egy decemberben elfogadott törvény lehetővé tette az egyházaknak, hogy jelezzék a településeknek, ha önkormányzati tulajdonú ingatlanra tartanak igényt. A Hvg.hu azt írta, az elfogadott jogszabály lehetővé teszi az egyházaknak, hogy olyan állami, önkormányzati épületek tulajdonjogára is bejelentsék igényüket, amelyeket annak idején el sem vettek tőlük, vagyis soha nem álltak a birtokukban. Arról, hogy polgármesterek hogyan vélekednek erről, ITT írtunk részletesebben.