Titkolja Varga Mihály, mire utaltak azonnali hatállyal 58 milliárd forintot

Titkolja Varga Mihály, mire utaltak azonnali hatállyal 58 milliárd forintot

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási pénzforgatásba kezdett május 8-án a kormány, egy Orbán Viktor által aláírt kormányrendelettel több mint 90 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek. Ebből 57,9 milliárdot a Központi Maradványelszámolási és a Rezsivédelmi Alapból vettek át, és adtak különböző állami szerveknek – épp csak azt nem részletezték, hogy az esetenként több mint tízmilliárdos forrást pontosan mire szánják.

Ezt próbálta kideríteni Dudás Róbert, a Jobbik képviselője is, aki Varga Mihálynak címzett levelében kérdezte meg: milyen célokra, feladatokra is kap

  • 6,4 milliárd forintot az az Építési és Közlekedési Minisztérium
  • 14,9 milliárdot a Kossuth tér épületeinek további felújítását és átépítését célzó Steindl Imre program
  • 16 milliárdot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal
  • és 9,9 milliárd forintot a Magyar Államkincstár

Varga Mihály helyett államtitkára, az egykor az adóhivatalt is vezető Tállai András válaszolt, érdemi adatok helyett azonban a kormány megszokott kommunikációs paneljeit küldte a képviselőnek: „Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók teljesen felülírták a gazdasági folyamatokat. A családok és munkahelyek védelméhez szükséges forrásokat a költségvetés maradéktalanul biztosítja. A kormány olyan forrásbiztosító határozatokat alkot, amelyek a tartalékul szolgáló előirányzatokból csoportosítják át a szükséges forrásokat, a költségvetés érintetlenül hagyása mellett.” Hogy ez mit is jelent a konkrét összegeket érintően, az kérdéses. Ahogyan az is, hogy a háború és az „elhibázott szankciók” idején miért kell még közel 15 milliárdot fordítani a Kossuth tér épületeinek felújítására.

Hogy tisztában lássunk, a Magyar Hang közérdekű adatigénylést küldött a Pénzügyminisztériumnak, melyben a Dudás Róbert által említett összegek élirányos elköltéséről érdeklődtünk, de elkértük a kifizetések szükségességét bizonyító hatástanulmányokat, elemzéseket is. Ha a minisztérium részletesen is beszámol a mintegy 58 milliárd forint további sorsáról, hasznosulásáról, arról külön cikkben beszámolunk.