Tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák

Tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák

Taxi Budapesten (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya azt közölte, hogy azt követően, hogy a kormány eltörölte az üzemanyagok ársapkáját, a taxis szervezetek (City Taxi, 6x6 Taxi, NSZ, Főtaxi, OTSZ, Taxi 4) díjemelésre vonatkozó javaslattal fordultak a Fővárosi Közgyűléshez. Az ársapka eltörlése ugyanis érezhető és nem kigazdálkodható költségemelkedés a taxisok számára. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén jóváhagyta az egységes taxistarifa, vagyis az alapdíj, a távolsággal arányos egységdíj és az idővel arányos egységdíj 10%-10%-10%-os emelését márciustól. Az ártörvény alapján a Közgyűlés jelenleg vagy fix tarifát vagy maximált árat határozhat meg, miközben más nagyvárosok, így például Bécs példája azt mutatja, hogy a sávos (minimum és maximum árat meghatározó) hatósági árszabályozás egyszerre tudja biztosítani az árak és a szolgáltatási színvonal versenyét. A főváros vezetése a magas inflációra és a gyorsan változó gazdasági környezetre tekintettel a fogyasztók és a piac érdekeinek védelme mellett indokoltnak tartja az árszabályozás rugalmasabbá tételét, és ennek érdekében támogatja az úgynevezett bécsi modell bevezetését. Ebben az esetben a hatósági árat középárnak tekintve attól felfelé és lefelé is 10 százalékkal lehetne eltérni. Ehhez a változtatáshoz ugyanakkor az ártörvény módosítása szükséges, amelyet felterjesztési jog gyakorlása keretében tud kezdeményezni a Fővárosi Önkormányzat.

Megegyeztek a forrásmegosztásról

A közgyűlés döntött a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról is, az elfogadott rendelet szerint a kerületeket mintegy 232 milliárd forint (46 százalék), a fővárost pedig mintegy 273 milliárd forint (54 százalék) illeti meg. A forrásmegosztásról szóló rendeletet 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A megosztandó bevételek a múlt évihez képest közel 193 milliárd forinttal nőnek. Ebben az évben 503 milliárd forint iparűzésiadó-bevételt terveznek, 1,4 milliárd forint késedelmi pótlékot és bírságbevételt, továbbá 15,6 millió forint idegenforgalmi adóval számolnak, amelyből nem részesülnek azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót.