Tizenhét év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt első fokon

Tizenhét év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt első fokon

Budaházy György (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék megismételt büntetőeljárásban első fokon tizenhét év fegyházra ítélte Budaházy Györgyöt szerda reggel az úgynevezett Hunnia-perben. Budaházy feltételesen sem bocsátható szabadlábra, de az eddig előzetesben töltött időt beszámítják – számolt be a Telex.

A Hunnia-per lényege, hogy egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel vádolták Budaházyt. A lap felidézte, még az első, 2016-os elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget. Az ítélet szerint nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Ám az akkori ítélet ellen az ügyészség és a védői oldal is fellebbezett, ezután került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely 2018 áprilisában hatályon kívül helyezte azt új eljárásra kötelezve a törvényszéket. Ennek oka, hogy az ítélőtábla szerint súlyos gondok voltak a korábbi eljárással, többek közt az indoklásból kimaradt több bizonyíték értékelése is, de súlyos ellentmondásokat is tartalmazott.

A Telex szerint a mostani döntés kimondja azt is, a másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat is tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélik. A hatodrendű vádlott viszont megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel. A perben Budaházyval együtt összesen tizenhét vádlott van. 

Az MTI is tudósított a perről, beszámolójuk szerint Budaházy szimpatizánsai tapssal, kiabálással zavarták meg a rendet, ezért a bíró eltávolíttatta őket a tárgyalóteremből.