Tizennégy óvodai csoportot szüntetnek meg a pedagógushiány miatt Miskolcon

Tizennégy óvodai csoportot szüntetnek meg a pedagógushiány miatt Miskolcon

Óvodások (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást – derül ki az RTL Híradó riportjánól.

Az önkormányzat úgy számol, 600-zal kevesebb gyereket iratnak majd be szeptembertől, viszont 24 óvodapedagógus is nyugdíjba megy, így 38-cal lesz kevesebb, mint amennyi kellene. „A jelenlegi csoportszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetheti a biztonságos feladatellátást” – írták közleményükben. Dajkából és asszisztensből nincs hiány, sőt, kevesebbre lesz szükség. Tizenhárom státusz szűnik meg, ez a gyakorlatban 3-4 munkavállaló állásvesztését jelentheti.

Pedagógusokra viszont nagy szükség lenne, mert azzal szembesült az önkormányzat, hogy a következő 5-10 évben gyakorlatilag a jelenleg foglalkoztatott óvodapedagógusaik harmada el fogja érni a nyugdíjkorhatárt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta az RTL megkeresésre, hogy „álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg.”

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a pedagógushiány országos jelenség, a szakma pedig nem vonzó a pályakezdőknek az alacsony fizetés miatt. Egy kezdő fizetés bruttó 260 ezer forint – 14 évig. Idén csak felannyian jelentkeztek óvodapedagógus képzésre, mint négy éve.