Hadházy szerint Palkovics tárcája tavaly tízes nagyságrendben kért közvélemény-kutatásokat havonta

Hadházy szerint Palkovics tárcája tavaly tízes nagyságrendben kért közvélemény-kutatásokat havonta

Hadházy Ákos Királyszentistvánon (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – ma már Technológiai és Ipari Minisztérium – óránként bruttó 50 ezer forintot fizet a Századvég tanácsaiért – állítja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a szóban forgó szerződéseket vizsgálta. Azt írta, hogy a tárca csak 2021-ben 10 ezer órányi tanácsadást fizetett ki a Századvég Alapítványnak, összesen bruttó félmilliárd forint értékben. Ezen felül évente 16 stratégiai tanulmányt rendeltek, egyenként 51 millió forintért.

Hadházy szerint havi minimum 16 darab közvélemény-kutatás készült, amelynek árát is sokallja, a túlárazást is felvetette. Azzal folytatta, hogy ennek nem is a gazdasági vonzata legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat.

Mint írta, a volt Innovációs és Techológiai Minisztérium és a Századvég összesen több mint 9 milliárd forintos, hároméves keretszerződését többször módosították. A Telex összefoglalója szerint évente 17 ezer órányi tanácsadásra ad keretet a szerződés, ebből 2021-ben 10 ezer órát vették igénybe, mintegy félmilliárd forintért (a tanácsadók óránként 40 000 Ft+ÁFA óradíjjal dolgoznak).

Továbbá a 400 ezer leütéses „stratégia tanulmányok” darabja nettó 51 millió forint, tavaly ebből hetet rendeltek bruttó 450 millióért.
Kiderült, hogy évi 192 közvélemény-kutatást végeztet el a minisztérium, ami havonta 16, ezer fő körében végzett kutatást jelent, ezek közül az egyik bruttó 5,6 millió forintért készült, a többi felmérés ára is ehhez közelít.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kutatások és tanácsadások milyen témában készültek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Ebben a ciklusban még nem tette le a képviselői esküjét, miután az országgyűlés megalakulása alkalmából szervezett ceremónián nem jelent meg. Azóta pedig nem tűztek még ki új időpontot az esküje pótlására.