Tízmilliókért tanítja egy rejtélyes kis cég a DK képviselőit

Tízmilliókért tanítja egy rejtélyes kis cég a DK képviselőit

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesen gondolnák a legerősebb magyar ellenzéki pártról, hogy parlamenti képviselőit egy rejtőzködő, saját irodát sem használó mikrovállalkozás készíti fel a mindennapi munkára. Mégis ez a helyzet, hiszen, Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióját már évek óta az egy fős Felleg és Neptun Bt. segíti – legyen szó törvényjavaslatok értelmezéséről vagy készítéséről, a politikusok személyes eligazításáról.

Két év alatt 85 millióért szakértettek

A Felleg és Neptunt a Parlament üvegzseb oldalán vettük észre (futólag a Telex is említette őket egy tavalyi cikkében). A Bt. jelentős összegekért dolgozik a DK-s frakció megbízásából; 2022-ben például öt hónapon keresztül havi bruttó 8,2 milliót fizettek nekik – a szerződéseket a párt részéről Sebián-Petrovszki László pártigazgató, a cég oldaláról egy bizonyos Mészáros Gábor írta alá.

A Magyar Hang számos kérdést küldött a céggel kapcsolatban a DK-nak: választ magától Sebián-Petrovszkitól kaptunk, aki csatolta a szerződések listáját is. Mint utóbbiból kiderült, a vállalkozás két év alatt bruttó 85,3 millió forintot keresett a pártnak végzett szakértői munkával, az összeg legnagyobb részét, közel bruttó 59 millió forintot pedig tavaly számlázták ki a Demokratikus Koalíció frakciójának.

És hogy mit is csinálnak mindezért? „a Felleg és Neptun Bt. több mint 2 éve végez a DK frakciója mellett szakértői munkát, egészen pontosan aktuális kormányzati vagy fideszes parlamenti beadványok gyors és szakszerű tartalmi feldolgozását, értelmezését, tartalmi összefoglalását, sok esetben javaslat készítését is a DK országgyűlési képviselői számára. Ebben a munkában egyaránt készültek írásos összefoglalók is, és voltak személyes konzultációk is országgyűlési képviselőkkel. A DK erre az egyébként minden frakcióban szükséges szakértői munkára nem belső munkatársakat alkalmazott, hanem alkalmi megbízással ezt a céget bízta meg ezzel a feladattal” – magyarázta Sebián Petrovszki László. A mellékelt lista alapján a Felleg és Neptun által biztosított tanácsosok „mindenhez is” értettek, legyen szó a borász szakma helyzetéről, a szabad covid-vakcina választás jogi feltételeiről vagy az Iránnal kötött beruházási megállapodásokról.

A pártigazgató válaszából az már nem derült ki, hogy a DK miért egy külsős céget, és nem (az ezek szerint rendelkezésre álló belső) munkatársakat bízta meg a törvényalkotás háttérmunkáival. Hiába kérdeztük, a Demokratikus Koalíció azt sem közölte, hogy a Neptun és Felleg Bt. részéről hány szakértő, milyen óradíjjal, havonta-hetente hány órában okosítja parlamenti frakciójuk tagjait vagy ír törvényjavaslatokat – és egyáltalán, a DK-nál miért ezt a szabad szemmel alig látható kis céget választották ki a fontos feladat elvégzésére.

Iroda és team nélkül is megy az üzlet

A Felleg és Neptun ugyanis annyira kis vállalkozás, hogy saját székhelyük sincs: a 2020 júliusában induló Bt.-t egy fővárosi, József körúti székhelyszolgáltatóhoz jegyezték be. A főtevékenységként „összetett adminisztratív szolgáltatást” nyújtó cégnek egyetlen, bejegyzett alkalmazottja van – a mikrovállalkozást tavaly augusztus végéig egy 74 éves asszony, Péterváry Tiborné vezette, szeptemberben azonban a 82 éves Révész Anna vette át a stafétabotot. A DK-s szerződéseket ellenjegyző 63 éves Mészáros Gábort a társaság kültagjaként említi az Opten nyilvántartása (Mészáros és Péterváry szerepére később még visszatérünk). A Magyar Hang próbálta elérni a Felleg és Neptunt, az egyetlen elérhetőségükként megadott gmailes email-címen, de napok után sem válaszoltak levelünkre.

További kérdéseket vet fel az első szerződéskötés időpontja: A Neptun és Felleget 2020. július 3-án alapították és 8-án jegyezték be a cégnyilvántartásba. A DK frakciója egy héttel később, július 15-én már meg is kötötte az első, két hétre szóló és bruttó 2,2 millió forintos értékű megállapodását a betéti társasággal. Nehéz lenne elképzelni, hogy a Demokratikus Koalíció teljesen véletlenül bukkant a még ropogósan friss, egy fős mikrovállalkozásra – valószínűbb, hogy a Felleg és Neptunt pont erre a célra alapították. Erről is küldtünk kérdéseket a DK-nak, de cikkünk közléséig nem reagáltak.

Pajzsként használják?

„Vagy nagyon sokat dolgoznak ezért a pénzért, vagy valami humbug van az ügyben, ezt ilyen távolságból nem lehet eldönteni” – mondta a Magyar Hangnak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy nem ismeri az érintett céget. Az említett, akár több mint bruttó 8 milliós számlákat viszont nem feltétlenül tartja túlárazottnak: egy profi jogtanácsos, elemző fizetése ritkán kezdődik millió alatt, ha pedig a Felleg és Neptunon keresztül több ilyen szakembert is foglalkoztatnak, az komoly honoráriumokkal jár. Bár a konkrétumokat nem ismeri, Pulai azt feltételezné, hogy a betéti társaság 2-3 állandó szakértővel és egy szélesebb, de alkalomszerűen bevetett kutatói hálózattal dolgozhat a DK-frakciójának. A fiókcég alapítására is van magyarázat: az elemzők közül sokan nem szeretnék nyíltan vállalni, hogy valamelyik ellenzéki pártot segítik – ha azonban egy aprócska Bt. alvállalkozójaként végzik ezt a munkát, az nekik is névtelenséget biztosít.

A minicéggel kötött szerződés azonban minden valószínűség szerint legális, még ha nem is elegáns – ezt már Ligeti Miklós, Transparency International vezetője mondta lapunk kérdésére. Ligeti szerint nem egyértelmű, hogy miért erre a kis Bt-re esett a párt választása, hiszen ilyen volumenű és komplexitású munkát csak jóval nagyobb társaságok tudnának elvégezni. A parlamenti pártok megbízási szerződései ugyanakkor nem tartoznak a közbeszerzési és az információszabadság-törvény hatálya alá, így a DK lényegében azzal is „túlteljesített”, hogy ilyen részletességgel mutatta be Bt-vel folytatott közös munkájukat.

Botrány a bokszmeccs körül

Mészáros Gábor és Péterváry Tiborné nevére keresve a Google sem ad ki friss találatokat, a hazai lapok és magazinok archívumában azonban többször is felbukkannak, méghozzá rendre együtt. Az Arcanumban fellelhető lapszámok alapján például 1989-ben a Magyar Hírlap és a Népszabadság is foglalkozott egy botrányokkal övezett profi bokszvilágbajnokság történetével, melyben Mészáros és Péterváryné a jelek szerint kulcsszerepet játszott. A Népszabadság cikke alapján (Boksz egy bokszmeccs körül, 1989. január 28., 12. old.) mindketten az Inter-Sigma nevű kisszövetkezetnél dolgoztak, amely a Hunyadi Sportegyesülettel közösen próbálta elérni, hogy Budapestre hozzák a Nemzetközi Boksz Szövetség akkori csillagait. Csakhogy Péterváryné – aki a közös munka révén Hunyadi SE elnökségébe is bekerült – egy szerződésmódosítással elérte, hogy az amerikai-magyar program szervezéséből kihagyják a kisszövetkezetet.

László Imre régi ismerősei

A botrány ellenére a bokszbajnokságot azért megtartották a Budapest Sportcsarnokban, és úgy tűnik, Péterváryné karrierjét sem roppantotta meg különösebben az eset: a Magyar Hírlap 1993-ban már arról írt, hogy az akkor is cégvezetéssel foglalkozó asszonyt a Magyar Súlyemelő Szövetség alelnökévé választották (Alelnök lett a főszponzor, 1993. 06.10., 133 szám, 20. old.). Érdekes egybeesés, hogy ebben az időszakban már a súlyemelő szövetség elnöke volt László Imre – Újbuda jelenlegi DK-s polgármestere. Pétervárynével pedig nem csak ismerték egymást, de szerkesztőként együtt dolgoztak a Muscle&Fittness sportmagazin több számán; úgy tudjuk, a szerkesztői munkában Mészáros is részt vett.

A Magyar Hang levélben érdeklődött Újbuda polgármesterénél a DK közelébe kerülő régi ismerősökről. Helyette munkatársa, Molnár Krisztina válaszolt: „Dr. László Imre polgármester az Ön által említett Mészáros Gáborral és Péterváry Tibornéval sok éve nem áll kapcsolatban, így nem tud segítségére lenni.”