Több állami cég önállóságát is megszüntetné Lázár minisztériuma

Több állami cég önállóságát is megszüntetné Lázár minisztériuma

Lázár János építési és beruházási miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó eséllyel már 2023-tól megszűnik az összes nagy állami cég, amely szervezetileg az Építési és Beruházási Minisztérium alá, azaz Lázár Jánoshoz tartozik – tudta meg a Telex a miniszter hivatalának tevékenységére rálátó forrásból.

Mint írják, a megszüntetett cégek között olyan, az elmúlt években fontos feladatokat ellátó társaságok lehetnek, mint az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vagy a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. De erre a sorsra juthat a Steindl Imre Program Kft. és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft.. A jövőben ezek a cégek nem lesznek önálló jogi személyek, hanem a beruházási tárcán belül látják majd el a tevékenységeiket. 

Kivétel ez alól a Magyar Közút, mivel az ottani feladatok jó része (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba. De a Telex információi szerint megmaradnak az olyan projektcégek is, amelyek egy konkrét feladatra jöttek létre (mint például a Fertő tavi beruházást lebonyolító társaság).

A portál forrása szerint az önállóan működő társaságok beszántásának indoka a párhuzamosságok megszüntetése, valamint az, hogy önálló építési minisztérium mellett már nincs szükség arra, hogy külön-külön cégeknél legyenek az egyes projektek és feladatkörök.

Az átszervezés nem jelenti azt, hogy mindenki elveszti munkáját, sőt, túlnyomó részüket tovább foglalkoztatná a minisztérium új státuszban, hiszen a feladataikat ezután is el kell látnia valakinek. A megszűnő cégek alkalmazotti állománya az Opten céginformációs rendszer adatai szerint valamivel több mint kétezer fő. Ugyanakkor az átszervezésnek biztosan lesznek vesztesei a vállalatok felső vezetésében – jegyzi meg a portál.

Arról egyelőre nem tudni, mely beruházásokat függeszti fel a minisztérium határozatlan időre. Korábban ugyanis a spórolás jegyében az a kormányzati döntés született, hogy minden olyan állami építkezés, amelyet már elkezdtek, megépül, a még tervfázisban lévő projekteket azonban leállítják.