Több hullámban jöhetnek a jégesővel kísért heves zivatarok

Több hullámban jöhetnek a jégesővel kísért heves zivatarok

Zivatar, villámlás (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala és Vas megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Az időjárási helyzetre való tekintettel holnap a legmagasabb, piros fokozatot is kiadhatják.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a két megye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. A meteorológiai szolgálat közölte: kedden késő délután, este a nyugati megyék fölé sodródhatnak be zivatarok, egy-egy heves zivatar sem kizárt, majd késő estére átmenetileg megszűnik a zivatartevékenység.

Keddről szerdára virradóra több hullámban, szerdán napközben is várható záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása. A zivatarokat általában viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, intenzív csapadékhullás, valamint jégeső kísérheti. Heves zivatarok kialakulására elsősorban a délnyugati, valamint az északkeleti területeken van esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó, 90 kilométer/óra feletti szélroham, felhőszakadás és nagyméretű, 3-4 centiméteresnél is nagyobb jég társulhat. Felhívták a figyelmet arra is, az időjárási helyzetre való tekintettel a legmagasabb, piros fokozatot is kiadhatják.

Az Időkép szerint szerdán egy hullámzó frontrendszer előoldalán leszünk, a magasban fújó futóáramlás, a nagy mértékű szélnyírás és a rendkívül nagy labilitás pedig jó táptalajt biztosít a heves viharok számára, melyek több hullámban jöhetnek. A nyugat felől érkező első hullám már a kora hajnali, reggeli órákban átvonulhat az országon, délután aztán újabb hullám érkezik a Dunántúlra. A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél. Emellett az intenzívebb cellákat károkozó, akár 4-5 centiméter átmérőjű jégeső is kísérheti, és helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat le, ami különösen a hegyvidéki, dombsági területen villámárvizek kialakulásához is vezethet.