Több mint 10 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére egy év alatt

Több mint 10 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére egy év alatt

Fizikai munkás (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év első negyedévében a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére gyakorlatilag elérte az 1500 forintot a Trenkwalder mintegy 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint – írja az adozona.hu. Ez 10,4 százalékkal magasabb, mint a 2021 hasonló időszakában mért 1358 forintos érték. 

Ha az ország régiónkénti megoszlását vizsgáljuk, az tapasztalható, hogy már csak a Dél-Dunántúlon fordul elő 1400 forint alatti átlagos fizikai órabér. Az Észak-Alföld mellett ebben a régióban volt a legnagyobb, 16 százalékot meghaladó az éves szintű növekedés, vagyis a legalacsonyabb béreket fizető országrészekben nyomon követhető a felzárkózás az országos átlaghoz. Közép-Dunántúlon az átlag feletti a fizetés, közelít az 1600 forintos órabérhez. A legtöbbet Budapesten és Közép-Magyarországon lehet keresni, ott 1900 forint körül alakul a fizikai munkások órabére.

– Továbbra is kétszámjegyű bárnövekedést tapasztalhatunk a fizikai munkakörökben, a bérek gyors ütemű változását a munkaerőhiány mellett az első negyedévben a minimálbér közel 20 százalékos emelése is hajtotta – hangsúlyozta Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. Ez a növekedési ütem szerinte várhatóan az egész évre jellemző lesz. – A koronavírus kitörésekor tapasztalható rövid megtorpanástól eltekintve a fizikai órabérek növekedésének éves mértéke immár hosszú évek óta 10 százalék körül alakult. Az idei helyzet mégis komolyan eltér a korábbi évekétől: egy olyan kedvezőtlen inflációs forgatókönyv mellett, amelyben a pénzromlás mértéke kétszámjegyű, akár az is előfordulhat, hogy a 10 százalék körüli nominális béremelkedés ellenére a reálbérek csökkennek – közölte hozzá Hamrák Viktor.