Több mint 466 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Több mint 466 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Magyar Péter a Tisza Párt Széll Kálmán téri aláírásgyűjtő pultjánál 2024. április 20-án. (Fotó: Magyar Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választási irodák szombaton, a kampány első napján 466 624 ajánlóívet adtak ki az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson indulni szándékozó jelölteknek és jelölőszervezeteknek – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az NVI 14 pártnak, összesen 83 785 ajánlóívet adott ki az EP-választásra. Közölték azt is, 20 703 ajánlóívet már vissza is vittek a választási irodákhoz szombaton. A jelöltek és jelölőszervezetek korábban bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, de azokat csak szombaton 8 órakor kezdték átadni nekik. A jelöltek szombattól gyűjthetik az ajánlásokat. Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig május 7-e, 16 óra a listaállítás határideje.

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatók. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét, valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát, továbbá neki is alá is kell írnia az ívet. Az összegyűjtött ajánlásokat három – helyi, területi és országos – szinten ellenőrzik, a választás típusától függően. Az ellenőrzés során bizonyos csekély eltéréseket – például ha az ajánló a két keresztneve közül csak az egyiket tünteti fel, vagy helyesírási hiba található a lakcímében – elfogadnak. Az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként ezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért.