Több mint háromezer tanári és tanítói állás betöltetlen

Több mint háromezer tanári és tanítói állás betöltetlen

A szeptember eleji tanévkezdésre készíti elõ az egyik tantermet Takács Szilvia tanító a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumban 2018. augusztus 27-én (MTI Fotó: Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Eduline gyűjtése szerint a közigállás.gov.hu közigazgatási álláskereső honlapon több mint 2100 betöltetlen tanári, 967 tanítói, 853 óvónői és 420 gyógypedagógusi pozícióra lehet jelentkezni – magyarul ennyi állás betöltetlen.

Mindenféle szakos tanárt keresnek, sőt több helyen igazgatói állásra is lehet jelentkezni. Van olyan óvoda, ahol egyszerre négy-öt óvónőt is keresnek, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az intézmény a szükséges szakembergárda jelentős részének hiányában üzemel.

Nem bonyolult kitalálni, hogy miért nem tolonganak az emberek a tanári állásokért (a kormány és propagandagépezete megalázó, vádaskodó viselkedése mellett): a pályakezdő tanárok bére messze elmarad minden más friss diplomás fizetésétől. Egy fiatal pedagógus nagyjából nettó 207 ezer forintot keres.

A kormány jelenleg tíz százalékos béremelést ígér, de a pedagógus-szakszervezetek legalább 50 százalékos emelést tartanak szükségesnek. 

Idén alig 12 ezren jelentkeztek pedagógusnak a felsőoktatásba. Nagyjából a felüket fogják felvenni. Az óvónői szakokra feleannyian jelentkeztek, mint öt éve. Az óvónői fizetések a 15. ledogozott év után emelkedik először, de akkor legalább jelentősen: bruttó 6000 forinttal.