Több mint ötven fát vágatna ki a kormány a várhegyi mélygarázs kedvéért

Több mint ötven fát vágatna ki a kormány a várhegyi mélygarázs kedvéért

A Fehérvári Rondella (körbástya) alatt futó Palota út. A kormány mélygarázst építene a körbástya alatti területen, lyukat ütve a Várhegy gyomrába

Fotó: Google Maps

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 54 fát vágnának ki a Budai Várban a Fővárosi Kormányhivatal engedélyével, hogy ezzel helyet szorítsanak a Várhegy gyomrába tervezett mélygarázsnak – jelentette be Facebook-oldalán V. Naszályi Márta, hivatalos iratokat is bemutatva a tervről.

Az I. kerületi polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszemelt fák közül csak 18 veszélyeztet élet- vagy vagyonbiztonságot a kormányhivatal szerint; a többi, pusztulásra ítélt fa – köztük hársak, hegyi juharfák és vadgesztenyefák – mind egészséges, de útban vannak az építkezés szempontjából.

 A fák kivágását a Várkapitányság kezdeményezte, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósulhasson az 1944. márciusi állapotokat visszaállítani hivatott beruházás és az ahhoz kapcsolódó mélygarázsépítés – írja V. Naszályi (felmerül a kérdés, hogy 1944 márciusában milyen mélygarázs működött a Várban).

A polgármester arra is emlékeztet, hogy a Várhegy gyomrában egyedülálló természeti-kulturális örökségnek számító, védett barlang-pincerendszer található, benne például középkori mikvével. Hogy ezt a tervezett mélygarázs miképpen érintené, változtatná meg, nem tudjuk, hiszen részletes tervek sem ismertek a beruházásról; amihez egyébként környezetvédelmi tanulmány sem kellett, mert befogadóképessége a hírek szerint nem érő el a 300 férőhelyet.

Az I. kerületi önkormányzatot nem értesítették a fák tervezett kivágásáról; V. Naszályi Márta beszámolója alapján a döntést akkor hozták meg, amikor az önkormányzatnál éppen igazgatási szünet volt, a kormányhivatal honlapján pedig 5 napig tették elérhetővé az erről szóló dokumentumot

V. Naszályiék most azt vizsgálják, hogyan támadhatnák meg jogi úton a döntést, a polgármester pedig levélben kér további tájékoztatást a Várkapitányságtól és Böröcz Lászlótól, Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosától.