„Még várjuk, hogy a Fidesz megtalálja a józan eszét”

„Még várjuk, hogy a Fidesz megtalálja a józan eszét”

Ellenzéki képviselők leadják a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben, novemberben lehet az ellenzék számításai szerint a népszavazás a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék megemelésének ügyében. A Párbeszéd mindenesetre mással is próbálkozik: jogszabály-módosításokkal mondanák ki azt, amelyet egyébként a népszavazási kérdésekkel igyekeznek elérni. Lapunk a párbeszédes Tordai Bencével és a kínai egyetem ügyébe élesen beleálló Jámbor Andrással beszélgettet. 

Abszolút elégedettek lennének az ellenzéki képviselők már azzal is, ha nem népszavazás lenne, hanem a Fidesz végül okafogyottá tenné a kérdéseket és lépne, ahogyan az a Nolimpia esetében is történt. Legalábbis Jámbor András ezt mondta és hozzá hasonlókat fogalmazott meg Tordai Bence is. Utóbbi politikus szavai szerint egyelőre várják, hogy „a Fidesz megtalálja a józan eszét”, és ezzel megspórolják a népszavazásra fordítandó költségeket. Hiszen az ellenzéki kezdeményezők is „a problémát magát akarják megoldani, nem pedig a népszavazás a lényeg”.

Az igazságügyi bizottság előtt szereplő dokumentum szerint a kormánypártiak úgy számoltak, a népszavazás nagyjából 13,59 milliárd forintba kerülne. Jámbor András és Tordai Bence szerint ugyanakkor ennek töredékét kellene valójában költeni rá. A Párbeszéd frakcióvezetője ennek kapcsán attól is tart, hogy majd rájuk akarják terhelni ennek politikai költségét is, „minket állítanak be a gonoszoknak, akik egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben hasonlókra szórnánk a pénzt.” Ezért is örülnének a legjobban, ha a Fidesz magától visszalépne a Fudan megépítésétől, illetve megszavazná az álláskeresési járadék emelését, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánypártiak inkább népszavazásig vinnék az egészet.

Tordai Bence szerint ha a Fidesz továbbra is az időhúzásra játszik, akkor október végétől november közepéig lehet valamikor a népszavazás. – Mi ebbe bele fogunk állni – mondta, hozzátéve, hogy Jámbor Andráséknak is becsületbeli ügy a Diákváros, ahogy a szakszervezeteknek is fontos lehet az álláskeresési járadék folyósítási idejének emelése. Kérdés persze, a kampányra mennyi lendület, energia lesz, de a többi ellenzéki párt is támogatja a felvetett ügyeket, így számítanak majd a részvételükre. Jámbor András mindehhez hozzátette, hogy jelenleg is csőre töltve várja a projekt az indulást, a Fidesz csak a választás miatt jegelte azt.

A Fudanról egyébként sokkal többet nem tudnak annál, mint ami a sajtóban is megjelent róla. Lapunk is beszámolt arról, hogy az Úgytudjuk.hu információi szerint Dézsi Csaba győri polgármester felajánlotta, városa szívesen befogadná az egyetemet. Csakhogy ebből nem lesz semmi, az ötletre nemet mondtak. Jámbor András szerint, ha a Diákvárost valóban a Fudan részeként valósítanák meg, akkor oda nyilván nem a vidékieket, nehezebb anyagi helyzetben lévő fővárosiakat várnák, „ez így nem ugyanaz a Diákváros lenne.”

Jogszabállyal intéznék el az ügyet

Szabó Tímea egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ha a kormánypártok is támogatják törvény-, illetve határozati javaslatukat, akkor a két témában nem kell népszavazást kiírni, és az állam megspórolhatja a költségeket. A népszavazás kiírásához szükséges aláírások mindenesetre összegyűltek, ezért az igazságügyi bizottságnak csütörtökön kell megalkotnia a két kérdésről szóló határozati javaslatot. Ezt követően napirendre kellene tűzni a témát, a köztársasági elnöknek pedig ki kell jelölnie a referendum időpontját – mondta Szabó Tímea.

Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy a kormány kínai hitelből, 540 milliárd forintért építsen egy olyan elitegyetemet, amelyre leginkább külföldi diákok fognak járni – erről is beszélt Szabó Tímea, hozzátéve, hogy ráadásul lakhatási válság van, a Fudan pedig nemzetbiztonsági kockázatot is jelentene. Jámbor András pedig arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy ha a Diákváros megépülne, az csökkenthetné az albérletárakat is. Mindez pedig különösen fontos lehetne lakhatási és megélhetési válság idején. Tordai Bence frakcióvezető szerint rekordalacsony az álláskeresési járadék folyósításának három hónapos ideje, és mindenképpen kilencre kellene azt emelni.