Tordai Bence szerint a DK erodálja az ellenzék morális fölényét a Fidesszel szemben

Tordai Bence szerint a DK erodálja az ellenzék morális fölényét a Fidesszel szemben

Tordai Bence (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszólalt Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke arról, hogy újabb politikusuk lépett át a Demokratikus Koalícióba a héten. Mint a Magyar Hang megírta, hétfőn derült ki: Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, ezúttal a párt elnökségének tagja hagyja ott a Pábeszédet.

Tordai arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy az ellenzéki választók jogos elvárása, hogy „végre valami életképes konstelláció összeálljon”, legyen remény, esély arra, hogy ezt a rendszert belátható időn belül meg lehet borítani. De szerinte kérdés, hogy ehhez hozzájárul-e az a folyamat, amit a DK az ellenzéken belül megkezdett.

– Más pártok politikusainak átcsábítása, átkényszerítése, átzsarolása, ígérgetéssel áthúzása – szerinte ez a DK módszere. A kérdésre, hogy személyesen is tud-e olyanról, hogy valakit megzsaroltak volna az átlépés érdekében, igennel felet, de konkrét személyt nem nevezett meg (a DK pedig azt állította több alkalommal is, nem zsaroltak meg senkit – a szerk.). Tordai szerint a párt például azzal zsarol, hogy azt mondja egy átcsábítani kívánt politikusnak, hogy ha nem lép át hozzájuk, akkor ráindítanak egy jelöltet a választáson. Úgy vélte: ez sérti az ellenzéki pártok közti bizalmat, továbbá erodálja a Fidesszel szembeni morális fölényt. – Szerintem nekünk egyszerűen jobbnak kell lennünk, nekünk nem szabad, hogy beleférjen egy csomó olyan eszköz, amit például most a DK-nál látunk a gyakorlatban megvalósulni. Nem szabad, hogy beleférjen ez a „ha támadják, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig”-attitűd, amit mondjuk offshore Juci esetében láttunk – fejtette ki. Utóbbival Tordai arra utalt, a DK több ellenzéki párt tiltakozása ellenére is annak a Ráczné Földi Juditnak adta a Kordás László tragikus halála miatt megüresedő parlamenti mandátumot, akiről kiderült, letagadta offshore-érintettségét. A politikusról még a Válasz Online írta meg korábban, hogy az előválasztás során aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Emiatt a DK perelt, de hiába, a Válasz Online idén év elején közölte, hogy győztek. A perben a Rácznét védő Schiffer András ügyvéd ugyanakkor arról beszélt, ügyfélének ugyan volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem.

Tordai a felvetésre, hogy társelnökként neki nem lenne-e feladata megakadályozni, hogy otthagyják a pártját a DK-ért, azt mondta: az átlépők több évnyi közös, ökopolitikai vízió mellett kiálló politizálás után ébredtek rá, hogy valójában az a jó, amit Gyurcsány Ferenc csinált, ami szerinte „legalábbis furcsa”. Arról is beszélt, hogy amikor az előválasztáson a Párbeszéd jelöltjei a DK-sokkal kerültek szembe, legyőzték őket, vagyis nem biztos, hogy kizárólag az számít, ki mekkora számot tud „virítani” a közvélemény-kutatásokban. A DK egyébként a Medián márciusi felmérése szerint a biztos szavazók körében 14 százalékon áll, míg a Párbeszéd csupán 2 százalékon.