Török Gábor: A 2010 utáni kormányok legerősebbike jött létre

Török Gábor: A 2010 utáni kormányok legerősebbike jött létre

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kicsit úgy látszik, hogy egyfajta best of kormány állt össze – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Török Gábor. A politikai elemző megfogalmazása szerint „talán politikai értelemben a 2010 utáni kormányok legerősebbike jött létre”.

Mint kifejtette, minden kormányoldalon belüli lehetséges politikai konfliktus valójában a kormányzatba telepedett át. Az összes erős szereplő a kormányban van, ráadásul, ha megnézzük a feladatmegosztást, akkor is azt látjuk, hogy egyes feladatokat – például az uniós együttműködés vagy forrásszerzés – , több miniszter között osztotta el a kormányfő. – Azt gondolom, hogy a korábban is a kormányfőre jellemző hatalmi politika a kormány összeállításánál most csúcsra járatódott – mondta, hozzátéve, hogy a kormányfő szempontjából ez egy nagyon kedvező helyzet, amelyben szinte minden szereplőt érdekeltté tett a kormány sikerében, hogy ezért egymással vállvetve, de nyilván egymással szemben is dolgozzanak. Persze semmiképpen sem a kormányfővel szemben.

Török Gábor beszélt a fővárosról is, kiemelve, ha azt nézzük, hogy „a Demokratikus Koalíció hogyan áll hozzá az önkormányzati választásokhoz, akkor van oka Karácsony Gergelynek az aggodalomra”. Magyarázata szerint, ha egy párt, mint a DK vagy akár a Momentum, azzal az ambícióval vág neki a következő időszaknak, hogy az ellenzéken belül ő legyen majd az egyértelmű vezető erő, akkor nyilvánvalóan a 2024-es főpolgármester-választásra úgy kell gondolnia, mint amit érdemes lenne valahogy megszereznie, megnyernie, saját hatáskörében tartania. – Szerintem a Momentumban és a DK-ban is elgondolkodnak azon, hogy érdekük-e nekik Karácsony Gergelyt támogatni 2024-ben, nem lenne-e jobb számukra, ha egy saját jelöltet tudnának valamilyen alkusorozat végén odajuttatni – fogalmazott.

A Jobbik is szóba került az interjúban, az elemző szerint Jakab Péter lemondása nem megoldja a párt válságát, hanem eszkalálja a folyamatot. – Egyre rosszabb helyzetben látszik lenni a Jobbik, és őszintén szólva én nem nagyon tudom, hogy mi az az út, amerre a Jobbiknak érdemes lenne elmozdulnia ahhoz, hogy a mostani állapoton tudjon változtatni – közölte.