Továbbra is nagy mennyiségben van jelen a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Továbbra is nagy mennyiségben van jelen a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte a legtöbb helyen stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb tájékoztatásából. Van két város ugyanakkor, ahol a csökkenést mutattak ki, ez Szekszárd és Szolnok.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja jelenleg Debrecenben és Békéscsabán magas, míg a legtöbb helyen az eggyel jobb kategóriába – emelkedett – sorolható. Szekszárd az egyetlen város, ahol alacsony a vírus szintje a szennyvízben.

A szennyvizet folyamatosan vizsgálják, mert az abban kimutatható esetleges koncentrációnövekedés 4–10 nappal megelőzi a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az NNK egyúttal azt kérte mindenkitől, hogy akinek tünete van, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Egyúttal fontosnak nevezték a legalább 1,5 méteres távolságtartást, a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselést és a gyakori és alapos kézmosást.

Címkék: szennyvíz