Továbbra sem tudni, mennyibe kerül, hogy vármegyékké nevezzék át a megyéket

Továbbra sem tudni, mennyibe kerül, hogy vármegyékké nevezzék át a megyéket

Heves vármegye határát jelző új közúti tábla a 23-as főúton Mátraballa közelében 2023. január 2-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába érdeklődött róla Mellár Tamás, továbbra sem tudni, mennyibe került a megyék átnevezése vármegyékre.

A Párbeszéd parlamenti képviselője írásbeli kérdést nyújtott be a Miniszterelnökséghez, Fürjes Balázs szerint viszont erre még nem lehet válaszolni. A parlamenti államtitkár szerint ugyanis „az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások összege csak később lesz meghatározható”. Fürjes hozzátette, hogy a megye szó egyébként továbbra is használható, ameddig a felelős gazdálkodás elveit is figyelembe véve nem valósítható meg az áttérés.

Fürjes azzal érvelt továbbá, hogy a vármegye a magyar állam legősibb és legidőtállóbb intézménye, amely „az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzet utolsó védőbástyáját az idegen érdekkel szemben. Az átnevezés célja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

A vármegyésítés nehéz helyzetbe hoz sok mindenkit, megyei lapokat, intézményeket, szervezeteket kell átnevezni. Táblákat, okiratokat és bélyegzőket cserélnek le. A választási iroda számára 16 millió forintba került a fejlesztés, az adóhatóság viszont a Telex cikke szerint nem siet módosítani. A Magyar Közút Zrt.-nek 714 megyehatárjelző táblát kellett átírnia.