Túl nagyot ugrik a Csodaszarvas, kilóg a Buda Palota telkéről

Túl nagyot ugrik a Csodaszarvas, kilóg a Buda Palota telkéről

Szőke Gábor Miklós: Csodaszarvas látványterv (Forrás: Szőke Gábor Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanos leányvállalata által csaknem egymilliárd forintért rendelt négy óriás szobor közül kettőnek az átadása is csúszik banális hibák miatt.

Az egykori Postapalota – ma Buda Palota – udvarára tervezett „lélekvezető” Csodaszarvas elkészítését 199,5 millió forintért, a szintén ide szánt Arany dinamikája című opuszt 127 millió forintért, az egykori Matáv székházban már felállított Oroszlán szoborcsoportot 470 millió forintért, a szintén ide, az épület elé tervezett Medve és Bika harcát ábrázoló fantáziát pedig 197 millió forintért vállalta Szőke Gábor Miklós, a nagyobbik kormánypárt kedvenc szobrásza – írja az Átlátszó.

Az oknyomozó portál kiderítette, a négyből kettőt annak ellenére nem adtak még át, hogy az eredeti teljesítési határidő a tavalyi évben lejárt. A Csodaszarvas esetében az volt a gond, hogy a talapzat ugyan elkészült, a szobor azonban olyan magasra került volna, hogy arra építési engedélyt kellett volna kérni. További gond volt, hogy a talapzatról elrugaszkodó szarvas a közterület fölé lógott volna, így azt az építési hatóság nem is engedélyezhette volna. Most a talapzat áthelyezésén dolgoznak, hogy aztán beadhassák az építési engedélyt.

A Medve és Bika harcát ábrázoló alkotás súlya pedig akkora, hogy azt nem bírná el az alatta lévő mélygarázs födémszerkezete, ezért annak átalakítására van szükség.

Az Átlátszó megkereste az MNB ingatlanos cégét, ahonnan azt információt kapta, hogy a csúszás miatt 9 és fél hónapig állt a két szobor a szobrász műhelyében, amiért összesen 9,5 millió forintot számolhat fel a Szőke Gábor Miklós cége. Az Átlátszó szerint a bakik miatt összességében 19,5 millió forinttal drágultak a költségek.