Nem épül meg a kormányzati adatközpont Gödön, elnyelt több mint 16 milliárd forintot

Nem épül meg a kormányzati adatközpont Gödön, elnyelt több mint 16 milliárd forintot

Balogh Csaba, Dorosz Dávid és Hadházy Ákos a félkész gödi adatközpont előtt tart sajtótájékoztatót 2022. február 8-án. (Fotó: képernyőfelvétel, Dorosz Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gödön félig elkészült, a magyar állam minden fontos adatát tárolni hivatott szerverpark építkezését hivatalosan is felfüggesztették, értesült Göd város polgármestere, Balogh Csaba. A félkész betonmonstrumba az elmúlt évek során rengeteg pénz ömlött, így például 16 milliárd forintnyi uniós támogatás, de az állam is többször, állítólag milliárdos nagyságrendben tett pénzt a projektbe. 

Erről tartott kedden sajtótájékoztatót Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Balogh Csaba gödi polgármester és az ellenzéki összefogás helyi jelöltje, Dorosz Dávid a helyszínen. Az eseményről készített videóban elmondták, Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kara Ákos, szintén fideszes parlamenti képviselő 2016-ban helyezték el a szerverpark alapkövét azzal, hogy 2017-től a magyar állam valamennyi adatát itt fogják tárolni.

Az építkezésre – amelyet egyébként a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV Építőipari Zrt. végzett – az Európai Unió 16 milliárd forintot adott, de a kormány is több alkalommal támogatta. Ezek közül Balogh Csaba 620 millió forintot említett, Hadházy szerint viszont a beruházás milliárdos nagyságrendben kapott további támogatást. Miután a kormány a beruházás felfüggesztése mellett döntöttek, Hadházy szerint mind a beruházás, mind a támogatások nyomait igyekeztek mindenhonnan eltüntetni.

Dorosz Dávid, az ellenzéki összefogás helyi jelöltje szerint Tuzson Bence, mint a térség országgyűlési képviselője az elmúlt években egyetlen egy alkalommal sem szólalt fel, nem nyújtott be költségvetési módosító javaslatot vagy törvényjavaslatot a parlamentben választókörzete érdekében. Dorosz szerint az itt élők eközben egy betonszarkofágot, környezetterhelést, zajterhelést kaptak, míg a térséget Tuzsonék kiszolgáltatták a Samsungnak, valamint a multinacionális nagyvállalatok profitérdekeinek. „Bence hová tűnt a pénz?”– tette fel a kérdést Dorosz és felhívta a figyelmet, ezt és a hasonló ügyeket április 3-a után, ha az ellenzéki összefogás nyer, ki fogják vizsgáltatni, az érintetteket el fogják számoltatni.
Az ügyről januárban írt az Átlátszó, a cikk ITT olvasható.