Ügyes trükkel húzná csőbe a kormány a fővárost

Ügyes trükkel húzná csőbe a kormány a fővárost

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, amelyek a Kárpát-medence múltbeli élővilágát idéznék majd fel, hatalmas bukás egyelőre, Persányi Miklós főigazgató a december közepi sajtóbejáráson elmondta, a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség az építésének befejezéséhez. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem adnak több pénzt a projektre, és a fővároshoz irányították a Biodóm ötletgazdáját, Karácsony Gergely ugyanakkor többször elmondta, hogy a fővárosnak nincs pénze rá, hogy a hiányzó összeget kifizesse.

A Biodómmal egy dolgot lehet tenni, és ebben voltaképpen meg is egyeztek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy a Liget környékére tervezett Hermina Garázs elnevezésű parkolóház 5-6 milliárdos költségét fordítsák az épületre – mondta el Fürjes Balázs a Klubrádió műsorában csütörtökön. Vagyis a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár nyilatkozata szerint a Liget-projekthez kapcsolódó mélygarázs nem épülne meg.

Ez azonban nem oldaná meg a problémát, hiszen a Biodóm költségvetéséből jóval több hiányzik, ráadásul a parkolóhelyek kiesése lehetetlen helyzetbe hozná a Liget-projektet. És nem mellesleg csapdába csalná a fővárost, amely a Persányi Miklós megálmodta épületre ugyan nem akar pénzt adni, de a mélygarázsra már kénytelen lenne, ha csak nem akarja teljesen átírni a Városliget átalakítását célzó terveket.

A kormányközeli vállalkozóknak is fontos a Liget-projekt | Magyar Hang

A Liget-projektet felügyelő Városliget Zrt.-nél mostanra az egymilliárd forint feletti beszerzések és építési beruházások összértéke is átlépte a 100 milliárdot, ha pedig a nagyobb tervezési és egyéb építési szolgáltatásokat is beleszámoljuk, akkor már a 120 milliárdot közelítik a cég eddigi megrendelései - számolt be róla a G7.hu.

„A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve” – olvashatjuk a Liget Budapest honlapján. A felszíni parkolóhelyek megszüntetése és a Kós Károly sétány lezárása tenné élhetőbbé a Városligetet. A kiesett – körülbelül 2300 – parkolóhelyeket azonban valahol pótolni kell, ezt szolgálnák a park széleinél tervezett mélygarázsok, a 800 férőhelyes Dózsa György úti, a Vidámpark helyén épülő, 700 férőhelyes Hermina Garázs, és a Hermina úti, 275 férőhelyes garázs.

A Hermina Garázs megépítéséről a Fővárosi Közgyűlés 2017 októberében hozott döntést, amely szerint 2019 végéig el kell készülnie az 5,7 milliárdos beruházásnak. A mélygarázs építését akkor mind a kormány, mind a főváros elkerülhetetlennek minősítette, úgy érveltek, hogy a környék már így is túlterhelt, az élhetőség szempontjából így rendkívül hasznos a megvalósítása. – A megközelíthetőség és a park védelme szempontjából is optimális helyszínre kerülő  6 szintes parkolási létesítmény befogadóképessége elvben biztosítja a Pannon parkkal bővülő Fővárosi Állat- és Növénykert igényein túlmenően, a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a meglévő Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda továbbá a Városligeti parkterület várakozóhely igényét is – fogalmaz a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ). A Liget átalakítását szabályozó anyag egyértelműen foglal állást: a három mélygarázs megépítése elengedhetetlen, de még ezek sem biztosítják a megfelelő férőhelyszámot.

Ehhez képest Fürjes Balázs javaslata, amelyben „voltaképpen már meg is egyeztek” Karácsony Gergellyel, hirtelen kivenne 700 parkolóhelyet a rendszerből, felborítva ezzel a Városliget átalakítását.

Fürjes Balázs: Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet, ha a főváros akarja, leáll a Liget-projekt | Magyar Hang

Budapest nem lehet csatatér, mi nem a háborúzás, hanem a békés építkezés pártján állunk - így fogalmazott az Indexnek adott interjújában Fürjes Balázs kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) vezetője. Elmondta, nem lát új retorikát, nem lettek békülékenyebbek, a kormány ugyanúgy gondolkodik, mint eddig: „nem valósít meg olyan városépítő fejlesztéseket, amelyeket a városvezetés nem támogat".

A Liget-projektben épülő intézmények miatt ugyanis a jelenleginél is lényegesen több parkolóhelyre lenne szükség, de semmiképpen sem lehetne csökkenteni az eddigi tervekben szereplő férőhelyek számát. Ezzel ugyanis a parkbeli létesítmények működése, vagy a Liget sokat emlegetett élhetősége kerülne veszélybe. Karácsony Gergely kampányában kiemelt helyen szerepelt a Liget-projekt leállítása. A választások után, immár főpolgármesterként folytatta ezt a retorikát, a Fővárosi Közgyűlés november 5-én el is fogadta Karácsony javaslatát, amelynek értelmében a már megkezdett épületek befejeződhetnek, újak azonban nem épülhetnek. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy a kormány semmit nem erőltet, amit a főváros nem akar. A határozat elsősorban az egykori Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galériát érinti, hiszen ott még csak a tervezés fázisánál tart a projekt. A főpolgármester legutóbb a 24.hu-nak adott interjújában ismételte meg, hogy egyáltalán nem akar új galériát a Ligetbe.

Csakhogy az ügyben, a főpolgármesteri nyilatkozatok ellenére konkrét lépés nem történt, a múzeum tervezésére elköltöttek eddig több mint kétmilliárd forintot csak a tervekre, a munkálatok pedig nem torpantak meg.

Ha azonban a főváros és a kormány valóban megegyezett, és a Hermina Garázs kiesik a projektből, akkor az megkérdőjelezheti a Nemzeti Galéria felépülését, sőt hatással lehet a teljes Liget-projektre. A mélygarázs hiánya így csapdahelyzetet teremt a főváros számára. Hiszen ha belemennek az alkuba, vagy borítják a a Liget átalakítására vonatkozó terveket, amelynek költségeit ugyancsak elő kell teremteni valahonnan, vagy a mélygarázs megépítését kell finanszírozniuk. És mivel a hatmilliárd nem elég a Biodóm befejezéséhez, végül még a fennmaradó, jelen állás szerint 14 milliárdos részt is ki kell fizetnie valakinek.

A harmadik lehetőség, hogy szó sincs csapdáról, sokkal inkább kompromisszumról, amellyel úgy fejezhető be a Biodóm és a Liget-projekt további része is, hogy Karácsony Gergelyen nem kérhetik számon az építkezések leállításáról szóló kampányígéreteit, hiszen kényszerhelyzetbe került a kormány miatt.