Újabb felvétel került elő, Karácsony Gergely szerint a Fidesz és az oroszok állnak a háttérben

Újabb felvétel került elő, Karácsony Gergely szerint a Fidesz és az oroszok állnak a háttérben

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely még 2014-ben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kérdés számomra, hogy a titkosszolgálati módszerekkel készített, részben manipulált, részben hazug hangfelvételek mögött a Fidesz áll – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán péntek délután arra, hogy újabb hangfelvétel került elő a fideszes médiában.

„Azt persze már megszokhattuk, hogy a Fidesz titkosszolgálati technikákkal próbálja lejáratni az ellenfeleit. Az újdonság az ügyben az orosz szál. Egyrészt az egész történet erősen idézi a klasszikus, megtervezett, a zavarkeltést célzó orosz dezinformációs kampányok technikáját. Másrészt nehezen képzelhető el, hogy a Magyarországon élő leggazdagabb család, a Fidesz jóvoltából kiemelt beruházást megvalósító, az orosz államhoz sok szálon kötődő Rahimkulovok irodájában folytatott beszélgetésről úgy készülhetett titokban hangfelvétel, hogy az az orosz titkosszolgálat és így a Putyin-rendszer tudta nélkül vagy akarata ellenére történt” – írta.

Hozzátette: „tudjuk, hogy az utóbbi időben rendszeresek az orosz beavatkozási kísérletek a szabad világ választásaiba a korrupt helyi politikai szereplők érdekében. Nem hiszem, hogy mással állnánk most szemben. Egy kis ízelítőt kapunk éppen abból, hogy mi vár ránk a következő pár hónap választási küzdelmei alatt. Persze ez nem fogja a kedvünket szegni: vissza fogjuk szerezni a hazánkat az orosz érdekeket kiszolgáló maffiaállamtól.”

Karácsony Gergely azt is kiemelte, hogy „a felvételek állandó szereplője Gansperger Gyula, a Fidesz volt könyvelője, a Fidesz székházbotrányának egyik kulcsfigurája, az első Orbán-kormány főprivatizőre, Habony Árpád hitelezőjének üzlettársa, akinek családi cége egyes hírek szerint az elmúlt időkig az Orbán-család adóbevallását is készítette”.

A legújabb, egyébként megvágott hangfelvételen azt hallani, ahogy Bajnai Gordon egy ismeretlen férfival beszélget. A volt miniszterelnök állítása szerint a Városháza-projektről azt mondták – a kontextus szerint a főváros vezetéséből –, hogy van szándék, „hogy ebből legyen egy fejlesztés”. Volt már több érdeklődő is, de a legtöbb magyar szereplőnek nincs képessége, hogy ezt megcsinálják. Bajnai Gordon szerint anyagilag is azt látják – itt is vélhetően a fővárosi vezetésről beszél –, hogy az önkormányzatnak érdemi bevételi forrás és kiadáscsökkentés lehetne, ha abból a nagy épületből össze tudnának húzódni egy modernebb, kisebb helyre. Ehhez a Madách tér felől lehetne egy új, modern irodai szárny, a többit pedig „lehetne fejleszteni egy szálloda, iroda, bármilyen lakás, ami a fejlesztő elképzelése”.

Bajnai Gordon arról is beszél a felvételen, hogy Barts Balázs van erre az ügyre kijelölve, de ő nem vele beszélt erről, hanem valakivel, „aki jóval fölötte áll”. A politikai realitás kapcsán a volt miniszterelnök szavai szerint azt mondták, hogy a választások előtt nem lehetne, mert támadásokat vonzhatna akár a saját koalícióból, de a másik oldalról mindenképpen. A két választás között ugyanakkor lehetne átfogó politikai konszenzust teremteni. Bajnai Gordon azt is mondta, hogy egyébként már megoldás is lehet, mint a már felvázolt, „csak már ott tartanak, hogy ezen gondolkodtak”.

Bajnai Gordon már csütörtök este arról írt a Facebook-oldalán, hogy egy „a leggazdagabb magyarországi befektető család által irányított cégcsoporttal” valóban részt vett egy beszélgetésen, amelyen véleményét kérték egy, a budapesti Városházával kapcsolatos fejlesztési elképzelésük politikai megvalósíthatóságáról, esélyeiről. Azt is kijelentette, hogy nyilvánvalóan titkosszolgálati eszközök és módszerek segítségével készültek az eddig közzétett felvételek.