„Elhagyjuk a szakmát” – újabb négy tanár mondott fel

„Elhagyjuk a szakmát” – újabb négy tanár mondott fel

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés résztvevői a budapesti Kálvin téren 2022. október 23-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmondott négy tanár, hárman közülük csaknem 2 hónapon keresztül vettek részt polgári engedetlenségi akciókban – az RTL Híradónak és a Telexnek is beszéltek döntésük okairól. Weszely Kinga, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tanára 23 év után döntött a pályaelhagyás mellett, azt mondta, hogy a több mint száz meg nem tartott óra után nemhogy nem rúgták ki, de még csak figyelmeztetést sem kapott az iskolát fenntartó Külső-Pesti Tankerületi Központtól. Nevét hétfőn az intézmény kapuja elé írták föl a diákok. A médiaszakos tanár december eleje óta folytat polgári engedetlenségi akciókat: a tanítási idő alatt a folyosón ült, nem tartotta meg az óráit.

Imre Szilvia az Illyés Gyula Gimnázium angoltanára volt, ő is részt vett a tiltakozásokban. Nem maradt más békés eszközünk arra, hogy kifejezzük, hogy gyakorlatilag 2011 óta próbálunk változásokat elérni az oktatás területén – mondta. Most ő is felmondott, ahogy a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium matematika-angol szakos tanára, Chickán Katalin is. Ő ezt mondta: „Elhagyjuk a szakmát, mert itt sem az érdekeinket nem tudjuk érvényesíteni, sem a véleményünket kinyilvánítani hatékonyan.” Mező Csaba, az Óbudai Gimnázium tanára múlt csütörtökön mondott fel. 18 évig tanított testnevelést, emellett most tizedikes osztályfőnök is volt. A Telexnek azt mondta, nem tudott volna tükörbe nézni, ha marad. Próbálta motiválni a kollégáit, de úgy érezte, ebben kudarcot vallott. Volt benne harag, mert tudta, hogyha mindenki beleállna, itt egy hét múlva változás lenne. „Egyszerűen annyira ez volt bennem, hogy srácok, hát egy hét! Gyertek, álljunk bele, zárjuk be az iskolákat, vagy mindenki polgári engedetlenkedjen, mindenkit nem lehet kirúgni” – fogalmazott.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az RTL Híradónak azt mondta, egyre több tanár dönt a felmondás mellett „Nagyon is nevezhető tendenciának ami történik. Mert olyanok is jelzik a lemondási szándékukat, akik eddig nem is beszéltek róla” – mondta. A PDSZ közel 200 olyan pedagógusról tud, akik év végéig beadhatják a felmondását, ha nem történik érdemi előrelépés az oktatásban.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.