Újbuda megvédte a Déli Körvasút által fenyegetett fákat

Újbuda megvédte a Déli Körvasút által fenyegetett fákat

Ezek a fák egyelőre megmenekültek a Déli Körvasút-beruházás motoros fűrészeitől (Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újbuda Önkormányzata közigazgatási per keretében támadta meg a Déli Körvasút beruházás környezetvédelmi engedélyét, amelyet novemberben adtak ki. A keresetben azonnali jogvédelem iránti kérelemmel is élt az önkormányzat a visszafordíthatatlan kárt okozó előkészítő munkák miatt, elsősorban a mintegy 1000 fát érintő fakivágás megelőzése érdekében.

Az önkormányzat közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék megalapozottnak találta a beadványt, és azonnali jogvédelmet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a jogvédelem hatálya alatt a beruházó nem vághat ki fákat az érintett területen.

Ahogy a döntés fogalmaz: „a bíróság akként foglalt állást, hogy kiemelt közérdek fűződik ahhoz, hogy a fák kivágására, mint visszafordíthatatlan környezeti károkozásra kizárólag azt követően kerülhessen sor, ha a bíróság a környezetvédelmi engedély jogszerűségét érdemben elbírálta.”

Ahogy az önkormányzat, úgy a civil ellenállást szervező Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (Popék) szintén megtámadta a hatóság által kibocsátott környezetvédelmi engedélyt. Egyelőre egyik perben sem született meg a bírósági ítélet.

A környezetromolónak tartott Déli Körvasút körüli viharokról, az eddigi küzdelmekről ITT olvashat.