Ujhelyi: „Bizonyítottan botrányos volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt”

Ujhelyi: „Bizonyítottan botrányos volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt”

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizonyítottan botrányos volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt – állapította meg Facebook-videójában Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön, miután kézhez kapta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálati jelentését.

Az EP közegészségügyi bizottságának tagja közel egy éve fordult a NAIH-hoz, mert az illetékes kormányzati intézmények a sokadik közérdekű igénylése ellenére is visszatartották koronavírus-adatokat.

Mint mondja illetve bejegyzésében írja, „a Fidesz-kormány és az alá tartozó intézmények azt igyekeztek bizonygatni a covid-járvány ideje alatt, hogy tökéletesen urai a helyzetnek. Ehhez képest most hivatalos papír bizonyítja, hogy az adatok kezelése körül teljes volt a káosz”. Mint emlékeztetett: a járvány idején a kormányzat folyamatosan titkolózott és hárított a covid miatt kórházi ápolásra, esetleg lélegeztetőgépi ellátásra szoruló betegek oltottsági adataival kapcsolatban. Sőt, mutatott rá Ujhelyi, a kormány rendszeresen önellentmondásba is keveredett annak idején azzal kapcsolatban, hogy rendelkezésre állnak-e az adatok, vagy hogy ki egyáltalán az adatkezelő.

„Már akkor látszott, hogy a kormány egyáltalán nem ura a helyzetnek, az adatkezelésben káosz uralkodik, amelyet a kormányzat pökhendiséggel és törvénytelen adatvisszatartásokkal igyekszik kompenzálni” – fogalmazott a politikus.

Ujhelyi az adatvédelmi hatóság megállapításai közül kiemelte, hogy a járványügyi szakrendszer nem volt érdemben felkészítve a járvány okozta jelentős adatmennyiség-növekedés kezelésére, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elismerte, komoly nehézséget jelentett, hogy ugyanazoknak a munkatársaknak kellett kontaktkutatást végezni, kötelezéseket kibocsátani, akiknek validálni kellett volna az adatokat.

A problémák között említette, hogy az NNK-nál csak kilenc olyan szakember volt, aki kezelni tudta a fertőzőbeteg-jelentő rendszert. Növelte a téves adatbevitelt, hogy az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak manuálisan kellett bevinni az adatokat. Magas hibaszázalékkal került a rendszerbe a koronavírus-fertőzöttség mint halálozási ok; a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta – mondta. Megjegyezte, olyat is koronavírusban elhunytként rögzítettek, aki fertőzött volt, de öngyilkos lett.

Ujhelyi István úgy összegzett: a kormány mindenre fel volt készülve a járvány idején, csak a járványra nem. Szerinte egyértelmű, „hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos alkalmatlan a feladata elvégzésére, bocsánatot kell kérnie az adatkezelés miatt”.  Azt is világosnak és egyértelműnek tartja, hogy az egészségügy politikai vezetése megbukott a covid-vizsgán, ezért pedig a Fidesz vezetőit terheli a felelősség.

A videó ITT tekinthető meg: