Ukrajna EU-tagságát elutasító parlamenti javaslattal is készül a Fidesz

Ukrajna EU-tagságát elutasító parlamenti javaslattal is készül a Fidesz

Az EU zászlója Brüsszelben (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem időszerű” – ezt az Orbán Viktortól régóta hallott indokot visszhangozza az Ukrajna EU-s tagsága ügyében az Országgyűlés elé benyújtott friss kormánypárti határozati javaslat. Az előterjesztés elsőre becsapósan hangzik, hiszen az „Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről” címet viseli, ám a szövegből az derül ki, hogy a Fidesz és a KDNP szerint sem kellene megkezdeni még a tárgyalásokat – hívta fel a figyelmet a Hvg.hu. A kedden este benyújtott javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetői jegyzik és azzal indul, hogy rögzíti: az Európai Tanács 2022. június 23-24-i ülésén elfogadott következtetéseiben meghatározott, Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához kapcsolódó előfeltételek nem teljesültek.

A kormánypárti frakcióvezetők szerint ezért javasolják a határozatban annak kimondását, hogy az Országgyűlés „stratégiai vitát” tart szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. Így a javaslat szerint a vitának ki kell terjednie az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, a bővítésnek a tagállamok gazdaságára és az EU meghatározó politikáira gyakorolt hatásokra. A határozati javaslat szerint ezek megvitatásáig „Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek”, ezért az Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslat „előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire”.

Ugyanezeket a paneleket – nem időszerű, előkészítetlen – ismételgeti egy ideje Orbán Viktor és egyelőre hiába jött nemrég Budapestre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a decemberi EU-csúcs előkészítése érdekében, a jelek szerint ő sem tudta megváltoztatni a magyar kormányfő szándékát. Orbán még külön levelet is írt neki, amiben azt javasolja, hogy a napirendi pontok közé se vegyék fel Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak kérdését a decemberi EU-csúcson.

A magyar kormányfő egyébként csütörtökön Párizsban találkozik Emmanuel Macronnal is ugyanebben az ügyben. A francia elnök azért hívta meg, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról győzködje. A témában megszólalt közben a német külügyminiszter is, mondván: „Most nincs időnk meccseket játszani”. Neki magyar kollégája, Szijjártó Péter üzente vissza azt: „Magyarország semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját”. Erre erősítene rá a Fidesz–KDNP-s országgyűlési határozati javaslat is.

Címkék: Ukrajna, parlament, EU