Ukrán nagykövet: ha mi elbukunk, az orosz hadsereg nem ezer kilométerekre lesz önöktől, hanem itt a szomszédban

Ukrán nagykövet: ha mi elbukunk, az orosz hadsereg nem ezer kilométerekre lesz önöktől, hanem itt a szomszédban

Ljubov Nepop ukrán nagykövet 2019. április 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete publicisztikában reagált hétfőn a múlt heti megszólalásai után az őt ért, kormánypárti bírálatokra. 

„Az utóbbi napokban többször hallottam azt, nem diplomatikus felszólítani Magyarországot, hogy segítsen bennünket az orosz agresszióval szemben. A helyzet odáig fajult, hogy a felszólítást, ami semmiben nem különbözik attól, amivel minden európai uniós és NATO-partnerünkhöz fordulunk, Magyarország belügyeibe való beavatkozási kísérletként állították be, hamis vádakat fogalmaztak meg, az ország méltóságáról beszélve. Ezért kénytelen vagyok erre válaszolni” – írta a Hvg.hu-n megjelent írásában.

„Amikor diplomáciai csatornákon keresztül arról beszéltünk, hogy a szigorú szankciókra a támadás előtt és nem utána van szükség, hogy megelőzzük Oroszország támadását, senki nem hallgatott meg bennünket, hanem azzal hitegettek, hogy a szankciók lehetősége önmagában visszatartja Putyint. Amint látják, nem tartotta vissza. Az ár, amit most emiatt fizetünk – mérhetetlenül magas. Fel kell emelnünk a hangunkat, hogy az egész világ meghalljon bennünket” – fogalmazott.

Hozzátette: „Lehet azt mondani, hogy ez nem diplomatikus, és lehet vitázni velünk abban, hogyan kellene megállítani az agresszort és a háborút. Ha önök tudják, hogyan lehet ezt hatékonyabban csinálni – osszák meg velünk. Legyen világos, tétlenül várni, és ahogy elnökünk, Volodimir Zelenszkij fogalmazott, önként befeküdni a koporsóba, hogy a háború hamarabb véget érjen, nem szándékozunk. Ukrajna senkit nem támadott meg és senkit nem fenyegetett. Az orosz hadsereg tört be a mi országunkba. Mi pedig védekezni fogunk.”

„Gondoljanak bele abba, milyen volt a magyaroknak, amikor 1956-ban senki nem hallotta meg a segélykérésüket. Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembeszállni az orosz tankokkal?” – tette fel a kérdést.

Leszögezte, hogy nagyra értékeli a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget, de „Oroszország már több mint 600 rakétát lőtt ki a békés városainkra, és tovább folytatja polgáraink gyilkolását. Ezért újra és újra fel fogjuk szólítani önöket: nyújtsanak több támogatást Ukrajnának. Meggyőződésem, hogy országom győzni fog, ám az, hogy ez milyen gyorsan és milyen áron fog bekövetkezni, attól függ, hogy meghall-e bennünket és nyújt-e most konkrét segítséget minden egyes partnerünk.”

„Sokan mondták, hogy Putyin nem indít totális háborút Ukrajna ellen, ám ez bekövetkezett. Sokan mondják, hogy meg fog állni Ukrajnánál, mintha nem hallották volna, hogy Putyin a NATO keleti tagországainak demilitarizálását is célul tűzte, amit ma Ukrajnától is követel. Ezeknek a követeléseinek a mi országunkban már bombázással igyekszik érvényt szerezni. Önöket – egyelőre – még nem bombázza. A támadás megindításához nem volt szüksége arra, hogy Ukrajna bármivel provokálja. Nem lesz erre szüksége ahhoz sem, hogy tovább menjen, ha Ukrajnát elpusztította. Teljes mértékben megérthető, hogy önök nem akarnak háborút, és hogy az ne érje el közvetlenül az országukat. Ám ezt csak úgy tudják elérni, ha maximálisan támogatják a harcunkat. Ha mi elbukunk, az orosz hadsereg nem ezer kilométerekre lesz önöktől, hanem itt a szomszédban. Csak úgy védhetik meg magukat és maradhatnak ki a háborúból, ha segítik Ukrajnát.”

Hozzátette: „kölcsönös őszinteségre és valós együttműködésre van szükség, hogy megállítsuk az agresszort. Nem akarjuk, hogy helyettünk harcoljanak, ám azt kérjük, hogy segítsenek nekünk harcolni és győzni. Mi nem akarjuk, hogy a Magyarország és Ukrajna közötti határ Magyarország és Oroszország közötti határrá változzon. Ez is az önök érdekét és biztonságát szolgálja.”

Végül pedig a fideszes Budai Gyulának is üzent: „Dr. Budai Gyula miniszteri biztos nyilvánosan felszólította Ukrajna magyarországi nagykövetét. Azt hiszem, hogy illendő lenne ugyanígy, nyilvánosan és keményen felszólítani az orosz nagykövetet is, hogy az országa fejezze be a háborút Ukrajna ellen. Vagy ez a kérésem is méltatlan beavatkozás Magyarország belügyeibe?”

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!