Vajon kire szabhatták? Húsz milliárd forintért rendel irodabútorokat a kormány

Vajon kire szabhatták? Húsz milliárd forintért rendel irodabútorokat a kormány

Irodabútor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási bútorbeszerzésre írt ki pályázati felhívást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF): a szervezet összesen 20 milliárd forint értékben szerezne be irodabútorokat, a következő három évben – áll az uniós közbeszerzési értesítőben.

A KEF szemlátomást országos beszerzésben gondolkodik – a teljesítés helyszínének ugyanis Közép-Magyarországot, Észak-Magyarországot, a Dunántúlt és az alföldi régiót is megjelölte. A Népszava belenézett a 47 oldalas leírásba, mely szerint a főigazgatóság két kormányzati alapcsomag, az általános és a magas igényességi fokozatú irodabútorok beszerzésében gondolkodik, és  megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is.

A magas fokozat leírásában olyan elvárásokkal találkozhatunk, minthogy „a fém és fa alkatrészek felületkezelése a bútor magas igényességi fokozatához illő (pl. fém esetén krómozott, polírozott vagy eloxált) legyen (...) a forgórészek ötágú lábcsillaga megfelelően felületkezelt fémből vagy természetes fával burkolva készüljön (…) a kárpitos bevonó anyag valódi bőr vagy nagy értékű szövet legyen”. 

Az ajánlati felhívás nem csak a bútorok minőségi paramétereit szabja meg pontosan, de sajátosan testhez álló feltételeket is támaszt a pályázókkal szemben: „Alkalmas AT (ajánlattevő - a szerk.), amennyiben rendelkezik az ajánlati felhívás feladásától visszafele számított 3 évben, de legfeljebb hat éven belül megkezdett legalább 7 db, összesen nettó 371 000 000 HUF összértékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referenciával, melyből: — 1 db. legalább nettó 150 000 000 HUF értékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referencia kell legyen”. Az alkalmasság minimumkövetelménye az is, hogy „legalább egy darab referencia teljesítése legalább 10 db különböző helyszínen (eltérő címen) valósult meg”. Érdekes módon a pályázónak azonban elég csak egy, 3 éves tapasztalattal rendelkező bútoripari kereskedőt és egy, 3 éves tapasztalattal bíró faipari mérnököt foglalkoztatnia a tender elnyeréséhez.

Az ajánlatokat július 27-i bontják fel. Mint a lap írja, valószínűleg nem kell nagyon meglepődnünk, ha 20 milliárdos tendert egy, a megszabott minimumfeltételeknek centire pontosan megfelelő vállalkozó nyeri majd meg.