Válasz Online: vesszőhiba miatt perelhet a Líra

Válasz Online: vesszőhiba miatt perelhet a Líra

A Líra Könyv Zrt. könyvkiadó társaság központja a főváros VIII. kerületében, a Dankó utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyelvtani hibát talált a Líra-könyvesbolthálózat fenntartója a melegellenessé tett „gyermekvédelmi” törvényben, így bíróságon támadják meg azt a 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot, amelyet még júliusban szabott ki a cégre a Fővárosi Kormányhivatal – írta meg a Válasz Online.

Mint lapunk is megírta, a Líra Kiskereskedelmi Kft.-t azért büntették meg, mert boltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című képregényt a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között árulták, pedig homoszexualitást jelenít meg, ráadásul forgalmazása sem zárt csomagolásban történt.

A Líra laphoz eljuttatott keresetleveléből azonban kiderül, hogy nem követtek el jogsértést, de még az is, hogy egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain. A Magyar Közlöny ugyanis a következőt mondja ki: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Miután az elkülönítve szó után nincs vessző, a jogszabály jelenlegi formájában azt írja elő: ha a homoszexualitást megjelenítő könyveket nem különítik el, akkor nem kell őket befóliázni.

Egészen más lenne a helyzet, ha az „elkülönítve” szó után lenne vessző a joganyagban: a „termék a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Ez így azt jelentené, hogy az efféle könyveket egyrészt el kell különíteni és le is kell fóliázni – írja a portál. A cég keresetlevele tartalmazza Lázár Armand Péter, az ELTE adjunktusa szakvéleményét is, aki megerősíti: a vessző nélküli változat annyit jelent, hogy ahol/amikor a termékek nem külön vannak tárolva, ott/akkor nem kell őket zárt csomagolással ellátni.

A Líra keresetlevelében még azt is megemlíti, hogy a kifogásolt kiadványok 14-18 éves kor közötti homoszexuális fiúk szerelmét jelenítik meg, amely korosztály tagjai homoszexuálisként is jogszerűen létesíthetnek szexuális kapcsolatot Magyarországon 2003 óta, és évtizedek óta korlátozás nélkül vásárolhatnak könyveket és hasonló kiadványokat. Ám ez már messzebbre vezető kérdés, amely csupán azt mutatja meg, mennyire nem harmonizál még a magyar büntető- és polgári törvénykönyvvel sem a melegellenes törvény, valamint annak végrehajtási rendelete – írja a portál.