Vállalja Novák Katalin az elnökjelölti felkérést

Vállalja Novák Katalin az elnökjelölti felkérést

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok” – írta a Facebookon Novák Katalin, mintegy félórával azután, hogy Orbán Viktor kormányinfóján megerősítette: a Fidesz vezetősége Áder János után Novákot jelölné a köztársasági elnöki pozícióra.


Áder János másodjára tölti ki államfői mandátumát, ötéves megbízatása pedig 2022. március 13-án jár le. Mivel a törvények értelmében nem lehet őt újra jelölni, az Országgyűlésnek a mandátum lejáratát megelőző egy-két hónapon belül kell kijelölnie lehetséges utódját.

Korábban felmerült, hogy Ádert Trócsányi László, korábbi igazságügyi miniszter vagy Kövér László, az Országgyűlés elnöke követné az államfői poszton.

Ha az Országgyűlés fideszes kétharmada Novák Katalint nevezné ki a tisztségre, aminek nagy a valószínűsége, ő lehetne Magyarország első női elnöke. Erre korábban csak Mádl Ferenc utódjának kiválasztásakor, 2005-ben lett volna lehetőség, amikor az MSZP-s Szili Katalint választhatták volna államfőnek, ám végül Sólyom László lépett Mádl helyére.