Változatlanul nagy a kereslet a Balatonhoz közeli ingatlanok iránt

Változatlanul nagy a kereslet a Balatonhoz közeli ingatlanok iránt

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár országos szinten idén júniusban nőtt az ingatlanpiaci kínálat, a feladott hirdetések száma csökkent. A novekedes.hu internetes oldalnak nyilatkozó szakértő szerint ez az értékesítési idő növekedésének köszönhető. Balogh László, az ingatlan.com gazdasági elemzője szerint az ország különböző részein más-más szintet mutat a lakáseladási kedv, Veszprém és Csongrád-Csanád megyében például 20 százalékkal növekedett, közben Vas megyében ugyanennyivel csökkent. A legtöbben a fővárosi, valamint a Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves megyében található ingatlanokat keresnek. 

A szakértő szerint magánszemélyek és ingatlanközvetítők mindösszesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com-on, ami közel 7 százalékkal marad el a tavaly ilyenkori mennyiségtől.

Vannak azonban kivételek, mint például Veszprém megye, ahol a magánszemélyek 29 százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint 2021-ben. Balogh László kiemelte, ez részben annak tudható be, hogy az itteni települések közel vannak a Balatonhoz, márpedig a tó vonzáskörzetében nyáron nagy a kereslet az ingatlanok iránt. „Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt” – mondta. Csongrád-Csanád megyében is növekedés tapasztalható, ennek oka az lehet, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemi város, ami megtámogatja az ingatlanpiacot. 

A szakértő rámutatott, idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás-és házhirdetés jelent meg, június végére ez az érték 110 ezerre nőtt. „A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban” – hangsúlyozta. 

A keresleti oldalon is óvatosság mutatkozik, ezer eladásra váró lakóingatlanra vetítve éves szinten 9 százalékkal csökkent az érdeklődés. „Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet” – mondta Balogh. 

Az érdeklődés tekintetében is jelentős eltérések vannak az ország egyes vidékei között. Legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok, de a mezőnyből kiemelkedik még Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád megye is.