Van, amiben mi vagyunk az éllovasok az EU-ban

Van, amiben mi vagyunk az éllovasok az EU-ban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közzétett végleges adatai szerint éves összehasonlításban júniusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, míg az EU-ban az éves inflációs ütem 2,3 százalékról 2,2 százalékra lassult.

Magyarországon ugyanekkor 5,3 százalékkal nőttek az árak, megelőzve Lengyelországot (4,1 százalék) és Észtországot (3,7 százalék). Júniusban tehát a magyar infláció volt messze a legmagasabb az Európai Unióban, nálunk drágul a legjobban a megélhetés.

Áprilisban és májusban nyolc és félév után emelkedett 5 százalék fölé az áremelkedés üteme, majd júniusban meglepetésre még tovább erősödött az árnyomás – emlékeztet a Portfólió.

Az áprilisi és májusi ugrást még lehetett magyarázni a tavalyi alacsony bázissal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével, de elemzők szerint júniusban már megmutatkoztak a gazdaság újranyitásának első hatásai is.

A régiónkban a román áremelkedés 3,5 százalékos volt, a cseh pedig 2,5 százalékos. Az EU-ban csak Portugáliában csökkentek az árak júniusban tavalyhoz képest.

A mostani adat is mutatja, miért kellett a magyar jegybanknak tíz év után szigorítania júniusban, amikor 0,9 százalékra emelte az alapkamatot és az egyhetes betét irányadó kamatát. A Monetáris Tanács várhatóan július végén is folytatja a kamatemelési ciklust, a kérdés csupán a szigorítás mértéke lesz. 

Címkék: mnb, kamatemelés, Eurostat