Van, amiben vezetjük az unió halállistáját

Van, amiben vezetjük az unió halállistáját

Magyarország vezeti az unió halállistáját (Forrás: Eurostat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szomorú listát vezet Magyarország, derül ki az Eurostat és az OECD által összeállított anyagból, amely a 75 évnél fiatalabb uniós polgárok halálozási statisztikáját vizsgálja. A Portfólió híre szerint az uniós országokat, valamint az Egyesült Királyságot, Izlandot, Norvégiát, Svájcot és Liechtensteint vizsgáló jelentésből kiderül, 2016-ben a megelőzhető betegségek és halálesetek tekintetében – százezer lakosra vetítve – hazánkban haltak meg a legtöbben.

A grafikon szerint százezer lakosra vetítve Magyarországon több mint 300 ilyen haláleset jutott, miközben az uniós átlag ennek alig fele. A régiós országokban is igen sokan veszítették életüket megelőzhető betegségekben. A „halállista” első 11 helyét a 2004 után csatlakozott országok foglalták el. A V4 országok közül Csehország állt a legjobban, ahol százezer lakosra vetítve a halálesetek száma kevesebb, mint 200 volt. Az adatok azt mutatják, az uniós országok közül Olaszországban volt a legkedvezőbb a helyzet, ahol ugyanennek a mutatónak az értéke alig valamivel több, mint száz. Ennél kedvezőbb értéket csak az unión kívüli Liechtenstein mutatott fel, ahol a százezer lakosra vetített halálesetek száma még a százat sem érte el.

A jelentésből az is kiderül, hogy 2016-ban másfél millió ember halt meg az Európai Unióban, közülük egymillió ember halála elkerülhető lett volna hatékony egészségügyi rendszerrel és megelőző beavatkozásokkal és intézkedésekkel.

Az EU-n belül a 75 év alattiak körében a leggyakoribb haláleset a gyógyítható betegségek között a szívbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, az érrendszeri betegségek és a tüdőgyulladás . 2016-ban ez az öt gyógyítható betegség adta a halálesetek 65 százalékát az EU-ban.

A 27 tagállamból 19-ben a fentiek közül a szívbetegségnek volt a legmagasabb halálozási aránya a 75 év alattiak körében. A fennmaradó hét tagállamban (Belgium, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Portugália) a vastagbélrák volt a legveszélyesebb, Bulgáriában pedig az érrendszeri megbetegedés.

A megelőzhető betegségek között az öt leggyakoribb a 75 év alattiak körében a szívbetegség, az alkoholproblémák, a mérgezés/túladagolás, az érrendszeri megbetegedés és a krónikus tüdőbetegség. E betegségek közül a tüdőráknak volt a legmagasabb halálozási rátája az EU-ban, 27 tagállamból 20-nál ez vezetett.