Varga-Damm Andrea vitte a megfigyelési törvény ügyét a Jobbikban

Varga-Damm Andrea vitte a megfigyelési törvény ügyét a Jobbikban

Varga-Damm Andrea, a Jobbik akkori vezérszónoka beszél a büntetõ törvényköny módosítának kivételes eljárású tárgyalásán az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 17-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga-Damm Andrea volt a témafelelőse az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvénynek a Jobbikban – erősítette meg a Magyar Hang információit Farkas Krisztina, a párt sajtófőnöke. Ez azért érdekes, hiszen ezt a jogszabályt a képviselőik kedden még megszavazták a parlamentben – ahogy írták – a témafelelős javaslatára, szerdán pedig már hibának nevezték a lépésüket.

Mint arról korában beszámoltunk, a párt szerdán reggel adott ki egy közleményt azzal a címmel, hogy „Kimondjuk: hibáztunk!”. Ebben szabadkoztak amiatt, hogy megszavazták azt a jogszabályt, amely olyan felhatalmazással ruházná fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ami igen komoly adatbiztonsági kérdéseket vet fel. A Jobbik reggel csak annyit közölt, hogy a témafelelős javaslata alapján nyomták meg az igen gombot, de nem nevesítették Varga-Damm Andreát. Azt is hozzátették egyébként, hogy a törvény a Jobbik szavazatai nélkül is megkapta volna szükséges többséget.

Kerestük az ügyben a Varga-Damm Andreát is, de a sajtófőnökhöz irányított bennünket. A képviselőt egyébként a Veszpresso.hu is megkereste, írásban feltett kérdéseire azonban eddig nem kaptak válaszokat.

Kedden egyébként már az is kiderült, hogy Varga-Damm Andreát visszahívják a honvédelmi bizottság alelnöki tisztségéből, a helyére pedig Lukács László György kerülhet. Varga-Damm Andrea a Törvényalkotási bizottságba ülhet át.

Jobbik: hibáztunk | Magyar Hang

Megszavazták az állami megfigyelőrendszerről szóló 282 paragrafusból álló salátatörvényt. Ma már nem tennék.

Mint megírtuk, kedd délután – 156 igen és 38 nem szavazat mellett – megszavazta a parlament azt a 160 oldalas kormánypárti törvényjavaslatot (egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról) is, amely olyan felhatalmazással ruházná fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ami igen komoly adatbiztonsági kérdéseket vet fel. Ez azt jelenti, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lényegében az összes állami nyilvántartásra rálátással bír majd: akár társadalombiztosítási-, betegjogi- vagy adóügyi információkra, és bűnügyi adatokra is.

A szöveg alapján a szakszolgálat nem ismerheti meg a kommunikáció konkrét tartalmait, de szakemberek szerint a jogszabály nem nyújt erre kellő garanciákat. A törvényt egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi.