Varga Judit nem találkozik az EP Pegasus-bizottságával

Varga Judit nem találkozik az EP Pegasus-bizottságával

Varga Judit (Forrás: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 20–21-én Magyarországra látogat Pegasus-ügyben egy 10 tagú EP-küldöttség – írta lapunknak elküldött közleményében az Európai Parlament csütörtökön. Céljuk megismerni az állítólag az újságírókat, a civil társadalom képviselőit és ellenzékieket célzó, a kémszoftver használatával kapcsolatos állítások hátterét.

Az EP-képviselők az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel találkoznak.

 Az európai parlamenti képviselők a kormány tagjait is megkeresték találkozó céljából. Arról a Népszava írt, hogy Varga Judittal is találkozni kíván az EP-küldöttség, csakhogy az igazságügyi miniszter még arra sem válaszolt, hogy fogadja-e őket.

A delegáció az alábbi tagokból áll:

• Jeroen Lenaers (a vizsgálóbizottság elnöke, a delegáció vezetője - EPP, Hollandia)
• Sophia In't Veld (vizsgálóbizottsági jelentéstevő - Renew, Hollandia)
• Juan Ignacio Zoido (EPP, Spanyolország)
• Rónai Sándor (a vizsgálóbizottság alelnöke - S&D, Magyarország)
• Róża Thun und Hohenstein (Renew, Lengyelország)
• Łukasz Kohut (S&D, Lengyelország)
• Gwendoline Delbos-Corfield (Greens/EFA, Franciaország)
• Dominik Tarczynski (ECR, Lengyelország)
• Ivars Ijabs (Renew, Lettország)
• Gilles Lebreton(ID, Franciaország)

A vizsgálóbizottság elnöke csütörtökön már a Twitteren próbált meg választ kicsikarni Varga Juditból. Erre reagált délután Népszava brüsszeli tudósítója, aki azt írta, hogy a magyar igazságügyminiszter levélben tájékoztatta az Európai Parlament Pegasus-különbizottságának elnökét, hogy nem találkozik velük a jövő heti budapesti útjukon.

Február 16-án a vizsgálóbizottság nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben a magyarországi helyzettel kapcsolatban, ahol Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát is meghallgatták – adja hírül a Hvg.hu. Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36 szellőztette meg itthon. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett.