Várhelyi Olivér lehet a magyar uniós biztos

Várhelyi Olivér lehet a magyar uniós biztos

Trócsányi László (Fotó: Arató László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhelyi Olivért, Magyarország EU-hoz akkreditált nagykövetségének vezetőjét jelöli uniós biztosnak Orbán Viktor – így értesült több nyugat-európai sajtótermék és hírügynökség (Reuters, Politico, de Volkskrant) is. Mindez csak néhány órával azt követően történt, hogy Trócsányi Lászlóról az Európai Parlament jogi bizottsága ismét kimondta, összeférhetetlenség miatt alkalmatlan biztosi feladatok ellátására.

Várhelyi Olivér személyét megerősítette Ursula von der Leyen szóvivője, aki hozzátette, hogy a bizottság elnöke elfogadta az új jelölt személyét.

Az Európai Parlament külügyi szakbizottsága holnap hallgatta volna meg portfóliójával kapcsolatban Trócsányi Lászlót. Ez elmarad, várhatóan október 14-én vagy 15-én lesz az új magyar jelölt meghallgatása, aki valószínűleg ugyanezt a területet, vagyis a szomszédság- és bővítéspolitikát fogja ellátni – amennyiben először a parlament jogi, majd külügyi bizottsága is támogatja.

Várhelyi Olivér 48 éves, a szegedi egyetemen (akkor még József Attila Tudományegyetem) végzett a jogi karon, nyolc éve dolgozik a brüsszeli állandó képviseleten, amelynek négy éve ő a vezetője.

EP jogi bizottság: Trócsányi alkalmatlan - Megszólalt az érintett | Magyar Hang

Az EP jogi bizottsága egyébként hasonló megállapításra jutott Rovana Plumb román jelölttel kapcsolatban is. A kiszivárgott hírek szerint egyébként a románok is a saját vezető uniós diplomatájukat jelölik. (A biztosjelöltek közül a szlovén jelölt szintén ebből a pozícióból érkezik.)