Védett lesz a kisoroszi Szigetcsúcs

Védett lesz a kisoroszi Szigetcsúcs

A kisoroszi Szigetcsúcs (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot – közölte Agrárminisztérium (AM) hétfő este az MTI-vel. Mivel a kisoroszi Szigetcsúcsot országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják – hangsúlyozták.

Közleményükben felidézték: a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. „A szocialista-liberális kormány idején, 1997-ben kihirdetett miniszteri rendelet mellékletében lévő adminisztrációs hibát követően a korrekciót az agrárminiszter a napokban elrendelte” – jegyezték meg.

A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik – írta az Agrárminisztérium. A rendeletmódosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A Szigetcsúcs igen népszerű, sokan járnak oda úszni, evezni, kempingezni. Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és elvileg a Duna-Ipoly Nemzeti Park is védi. Így nem meglepő, hogy a területet érintő önkormányzati építkezés komoly felháborodást és tiltakozást váltott ki: a nemzeti park a projekttel szemben többféle aggodalmat fogalmazott meg csakúgy, mint a WWF környezetvédő szervezet, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban áldását adta az építkezéshez, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig pénzt.

Aztán múlt héten már majdnem felvonultak a munkagépek, amikor egy Facebook-posztban Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára bejelentette, hogy a viták rendezéséig a beruházás halasztását indítványozta a kormánynál. Még azon az estén Nagy István agrárminiszter is megszólalt, egyértelműen jelezve, hogy a beruházást leállítják.

Molnár Csaba polgármester akkor a 24.hu-nak így nyilatkozott. „Abban biztos vagyok, hogy békés lezárása lesz ennek a dolognak, de arról is meg vagyok győződve, hogy ez a projekt már nem fog megvalósulni. Minden marad úgy, ahogy most van: borzasztó körülmények lesznek, a vendégek továbbra is pottyantós WC-be végzik a dolgukat, melyek tartalma árvíz esetén elárasztja majd a környéket. És marad a borzalmas állapotú út, ahová csak autóval lehet bejutni” – fogalmazott. A szabadstranddal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy annak nincsen engedélye, nincsen egyetlen mentőmellény sem, nemhogy mentőcsónak. Ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a strandot a felújítás nélkül lezárják. Hozzátette, hogy a kivitelezőt valakinek biztosan kártérítenie kell, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a projektnek a megakadályozásával több más beruházástól is eleshet Kisoroszi.