Vihar már nem, de extrém UV-sugárzás az várható

Vihar már nem, de extrém UV-sugárzás az várható

Napsütés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhőszakadásra és zivatarra kedden már nem kell számítani, de néhol erős széllökések előfordulhatnak, máshol pedig az extrém UV-sugárzásra kell figyelni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából.

Az előrejelzés szerint a Dunántúlon derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, másutt gomolyfelhők zavarják a napsütést, keleten néhol gyenge zápor is előfordulhat.

Az északnyugati, északi szél nagy területen erős, helyenként viharos lesz. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Veszprém és Somogy megyére emiatt a legenyhébb fokú, citromsárga riasztás van kiadva. Ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órás sebességet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható. Ezzel együtt extrém (8.0-as) UV-sugárzás is várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy fokozottan kell védekezni a leégés ellen, délelőtt 11 és délután 15 óra között pedig lehetőség szerint kerülni kell a napozást.