Visszaszólt Novák Katalinnak a dubaji klímacsúcson elhangzott beszéd miatt az LMP

Visszaszólt Novák Katalinnak a dubaji klímacsúcson elhangzott beszéd miatt az LMP

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király (b2) kétoldalú találkozója az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 1-jén. (MTI/Sándor-palota)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin pénteken felszólalt az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban, ahol többek között megállapította, hogy „a család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség”. Az ott elhangzottak kiverték a biztosítékot az LMP-nél, amely az MTI-nek eljuttatott közleményben magyarázta, mi a problémája a beszéddel.

A magyar államfő a klímacsúcson kiemelte: nem a túlnépesedés a probléma, mert a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi. Szerinte Magyarország elvégezte a házi feladatát, miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja, jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet. Arról is beszélt, hogy „a 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük, az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50 százaléka. Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem.” 

Az LMP szerint azonban Novák beszéde „csúsztatások és valótlanságok sora, mellyel az államfő bebizonyította, hogy kizárólag az Orbán-kormánnyal szemben lehet ma Magyarországon zöldpolitikát csinálni.” – A köztársasági elnök dubaji beszéde a magyar kormánypropaganda leirata volt csupán, jól látszik, hogy ez a kormány már olyan mértékben elrugaszkodott a valóságtól, hogy nemzetközi fórumokon sem szégyelli alternatív valóságképét – folytatta hasonló hangnemben a zöld párt. Nem értett egyet az LMP azzal, hogy „a túlnépesedés nem probléma a világban”, mint ahogyan azzal sem, hogy „a kiherélt magyar klímaprogram az legambíciózusabb a világon”. Mint rámutattak, „a következő években 3 súlyosan szennyező gázerőművet épít a kormány azért, hogy kiszolgáltassuk magunkat az ázsiai multiknak. Novák szerint jelentősen csökkentettük a szén-dioxid kibocsátásunkat, amely a rendszerváltás következtében leépülő nehézipar miatt akár igaz is lehetne, azonban a Fidesz kormányzása alatt 2014-2021-es időszakban 5 százalékkal növekedett az ÜHG kibocsátásunk”. 

– Az államfő szavaival ellentétben Magyarország a zöldenergia-termelésben sem jár élen, hiszen az atomenergia-termelés kapacitásának növelése csak visszavet minket a fenntarthatósági pályán, a szélerőművek telepítési tilalma továbbra is érvényben van, miközben a napenergia lakossági felhasználását is ellehetetlenítették, a szükséges hálózati fejlesztéseket nem végezte el a kormány, illetve még büntetőadóval is sújtja azokat. A sornak itt még korán sincs vége, egy azonban biztos. Az Orbán-kormány képtelen zöldpolitikát csinálni – ezzel zárult a párt adott kiadott harcias közlemény.