Visszavenné az egyház Hódmezővásárhely belvárosának egy részét

Visszavenné az egyház Hódmezővásárhely belvárosának egy részét

Márki-Zay Péter az ellenzéki vereség után 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját tulajdonába venné a református egyház Hódmezővásárhely belvárosának egy részét – írja a Telex. A lap beszámolója szerint az Ótemplomi Református Egyházközség a város főteréből, illetve az ahhoz csatlakozó utcából mintegy 1600 négyzetméteres részt szeretne az újra megnyitott egyházi kárpótlási törvény alapján, ez a terület a belváros központjában, a reformátusok temploma körül fekszik. Emellett a Magtár nevű, egykor az egyházi gabona tárolására használt, mintegy 150 éves műemléképületet is visszavennék, illetve a belvárost régen 3 kilométer hosszan övező árvízvédelmi céllal épített téglafalnak a templomhoz közel eső részét is.

Az ingatlanigényről a november ülésén tárgyalt volna a város önkormányzata, azonban előző nap este az egyház újabb iratokat nyújtott be követelései alátámasztására, így a szűkös határidő miatt végül levették az ügyet a napirendről. Ennek ellenére zajlott vita a témáról, a Fidesz képviselői támogatták az egyház kérését, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók elutasították azt. Petrovics György aljegyző szerint a város tulajdonában álló ingatlanok átadásának a törvényi feltételei nincsenek meg.