Vitézy győzelme esetén ezúttal Karácsony kérhetne felülvizsgálatot

Vitézy győzelme esetén ezúttal Karácsony kérhetne felülvizsgálatot

Karácsony Gergely (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a mostani újraszámlálás során esetleg Vitézy Dávid szerezne szavazattöbbséget, Karácsony Gergely kérhetne újabb felülvizsgálatot – mondta el megkeresésünkre a Társaság a Szabadságjogokért Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője. Döbrentey Dániel szerint a választási szabályok lehetővé tennék az újabb jogorvoslatkérést. Tehát megtörténhet, hogy még ez a mostani újraszámlálás sem vet véget a hosszúra nyúló történetnek, és hetek múlva is a főpolgármester-választás eredménye lehet a téma. Legalábbis akkor, ha most nem ismét Karácsony Gergelyt hozzák ki győztesnek.

Az újraszámlálás elején máris találtak olyan korábbi szavazatokat, amelyeket rosszul számoltak el. Ezek viszont a jelenlegi főpolgármester eredményét javították. Legutóbb az érvénytelen szavazatokat számolták újra, az addigi 324 szavazatnyi különbség pedig lecsökkent 41-re. Karácsony ugyanakkor már az akkori újraszámlálás előtt bejelentette: bármi is lesz az eredmény, új választást kezdeményez. Ezt végül nem rendelték el, de a Kúria úgy döntött, az összes szavazatot újra kell számolni. A döntést az ellenzékiek jobbára sérelmezték. A párbeszédes Fazekas Tamás az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy a Kúria nem utasíthatta volna az NVB-t az újraszámolásra, mert nem rendelkezik ilyen jogkörrel. A DK-s Avarkeszi Dezső szerint „példátlan, ami történik”, de nincs más lehetőségük, mint a számlálást legjobb tudásuk szerint végrehajtani, mert ez segíthet az NVB iránti közbizalom helyreállításában. Hasonlóképp fogalmazott a momentumos Gönczi Gergely. 

Vitézy Dávid viszont úgy látta, ilyen kis különbségnél ez teljesen természetes. A főpolgármester-jelölt szerint mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülni fognak az újraszámlálás során. Ezt bizonyítja szerinte, hogy az őt támogató LMP, illetve a Karácsony Gergelyt támogató DK, MSZP és Momentum által delegált NVB-tagok is megszavazták a lebonyolítás rendjéről szóló NVB-határozatot. A KDNP-s NVB-tag, Lovas András is úgy látta, hogy Vitézy Dávid a fellebbezése során a választási törvényben lévő jogorvoslati lehetőségével élt, és ebben „nincs kivetnivaló”, ez fontos része a választási eljárásnak. Karácsony Gergely ugyanakkor kutyakomédiát emlegetett a döntés kapcsán.  A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottságot lehetetlen helyzetbe hozták.

Vitézy egyébként június 12-én 226 nyilatkozatot továbbított a Fővárosi Választási Bizottságnak, ezekkel indokolva, hogy újra kell számolni a szavazatokat. Az Átlátszó cikke szerint viszont a június 14-ei újraszámláláskor kiderült: a szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkozatainak több mint a fele, legalább 114 valótlan volt.

Döbrentey Dániel szerint a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálást követően ismét meg kell, hogy állapítsa az eredményt, ahogy az előző újraszámlálás után tette. Ezt technikailag egy határozatban végzik el, amely a Fővárosi Választási Bizottság eredményt megállapító határozatát módosítja a megfelelő számszaki eredménnyel. Az NVB határozata ellen tehát elméletben ismét lehetséges lesz a Kúria előtti felülvizsgálat lehetősége.