Volt fidelitasosok is feltűnnek az EKF-pénzek körül

Volt fidelitasosok is feltűnnek az EKF-pénzek körül

A Veszprém-Balaton EKF 2023 program felirata Veszprémben 2020. december 17-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége és egykori fidelitasok érdekeltsége is részesül a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból – írja a 24.hu.

A cikk szerint Mészáros Zoltán 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek, a társaság pályázati nyilvántartásai szerint pedig az ő és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Igaz, több esetben olyan rendezvények lebonyolítására – Veszprémfeszt, BWG Balaton Wine ang Gourmet Fesztivál –, amiket korábban is a főtanácsadó és neje cégei szerveztek. Mészáros Zoltán a támogatásokkal kapcsolatban a lapnak azt mondta, hogy nincs összeférhetetlenség, mivel 2020 márciusa óta nem vezető tisztségviselője az EKF-et menedzselő cégnek, és az említett pályázatok elbírálásában és a döntéshozatalban sem vett részt. Emellett 2022-ben a Can Togay János művészeti és kreatív főtanácsadó résztulajdonában álló társaság, a BuildingScape Hungary Művészeti és Kommunikációs Kft. is 58 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Ő azt mondta, hogy a döntéshozatalban nem vett részt, céges tulajdonrészétől pedig – ami öt százalék volt – idén februárban már megvált. A cég főtulajdonosa Somogyi Zoltán érdekeltsége, aki a Political Capital elemző, kutatóintézet egyik alapítója.

Tiszta Balaton, tiszta művészet címen két pályázaton összesen 270 millió forint támogatást nyert el 2022-ben a Hybrid Cycle Kft., ennek főtulajdonosa egy olyan cég, amelynek vezetőségében ott van Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag. Egy másik korábbi veszprémi fidelitasos vezetőnek, Szalay Zsoltnak két cége is részesült az EKF forrásaiból: a Saiko Sushi és Bár Kft. 66 millió forintot kapott egy sushi bár, az Óváros Bisztró Kft. pedig 69 milliót egy közösségi tér létrehozására.