Volt NER-es sajtómunkások adnak több milliós tanácsokat a Fidesznek

Volt NER-es sajtómunkások adnak több milliós tanácsokat a Fidesznek

Képünk csak illusztráció! Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció egy része az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aranyat érő tanácsokat ad a Fidesz-frakciónak egy kevéssé ismert kommunikációs cég, az Egerben bejegyzett Volumen Communications Kft. – legalábbis az alapján, hogy az Országgyűlés Hivatalával szerződve, közel 20 millió forintért dolgoznak a kormánypártnak. A parlament üvegzseb oldalán vettük észre a négy hónapra szóló, a közbeszerzési szerződés hatálya alóli kivételnek számító szerződést, mely az egri cég első és talán nem utolsó fideszes megbízása volt.

A 2019-ben alapított Volumen Communications az Opten cégadatbázisa szerint jelenleg egy állandó alkalmazottal üzemel, honlapjukon mégis 13 fős csapattal büszkélkednek. 2019-es alapításának évében a társaság még csak 8,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, 2020-ra azonban már 67 milliós, 2021-re pedig 83 milliós bevétel került a könyvelésbe. 

A cég tulajdonosa Farkas Vera, a lapoknak gyakran nyilatkozó pszichológus és coach. Neve azonban kormányközeli konnotációban is felmerült a sajtóban. Mint az Átlátszó emlékeztetett rá, Farkas a Mindset Pszichológia műhely tanácsadójaként dolgozik, a műhely pedig az egykori mandineres újságíró, Partos Bence érdekeltségének számít. Farkas és Partos egy közös budapesti székhelyre jelentette be magát, és hogy hogy nem, a Volumen Communications regisztrálta a fideszes narratívát követő Drogkutató Intézet internetes domain-címét is. A Drogkutató Intézet mögött álló nonprofit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Gremsberger Bertalan, aki a Volumen gárdájában is szerepet vállal: ő a kommunikációs cég „PPC és social media managere”.

A kormányközeli kapcsolat innen egyre egyértelműbbé válik. A Volumennek több olyan munkatársa is van, akik korábban a KESMA-birodalom lapjainak írtak rendszeresen: így Savanya Imre, akiknek kül- és biztonságpolitikai témájú cikkei a Magyar Hírlapban jelentek meg, és Mihaletzky Luca, aki a Mandinernek is írt.

Kimondható tehát, hogy a kormánybarát lapok korábbi munkatársai egy kis kerülővel most közvetlenül is a Fidesz kommunikációját erősítik. Ebben azonban még semmi törvénytelen sincs (különösen, ha a cég munkatársai külsősként, számla ellenében dolgoznak).

A Volumen csapatában megtaláltuk Ozsváth Kálmánt, az újpesti Fidesz jelenleg is aktív önkormányzati képviselőjét, aki az újpesti testületben alelnöki és négy bizottsági posztot is betölt. Mindezért információnk szerint 340 ezres fizetést kaphat az önkormányzattól, a volumenes állás azonban bőven „kárpótolhatja”, hiszen vagyonbevallása szerint több mint bruttó egymillió forintot keres a cégnél. 

 A Mandiner egyébként rendszeresen bírálja az újpesti ellenzéki polgármester, a korábban momentumos, most DK-s Déri Tibor vezetői munkáját – a lapnak pedig ilyenkor Ozsváth Kálmán is készségesen nyilatkozik. 

Az üggyel kapcsolatban írásban kerestük meg Ozsváth Kálmánt és a Volumen Communicationt is (a kommunikációs ügynökség esetében erre más módunk nem is volt, hiszen honlapjukon csak email-címüket adták meg.) Szerettük volna megtudni, hogy etikusnak érzik-e a Fidesz-kommunikáció közpénzből történő támogatását, és hogy a cégnél főállású alkalmazottak vagy külsős, számlázó munkatársak dolgoznak. Kérdéseinkre egyik helyről sem kaptunk választ. Ha mégis reagálnának, frissítjük cikkünket.