Zavarodottságot lehetett látni a fideszes szavazóbiztosokon

Zavarodottságot lehetett látni a fideszes szavazóbiztosokon

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly az országgyűlési választásokon megdöbbentően sok olyan szavazókörzet volt, ahova nem jutott ellenzéki delegált, így nem tudták ellenőrizni, hogy minden szabályosan és pontosan zajlott-e. Egy demokráciában fontos, hogy minden átláthatóan és tisztán működjön, ezért már az idei EP-választás előtt jelentkeztem a Számoljuk Együtt Mozgalomnál civil szavazatszámlálónak. Miután a törvények értelmében csak pártok delegálhatnak biztosokat, a civil szervezetnél megjelöltem azokat, akiknél semmiképp nem szeretnék számolni, majd kiközvetítettek az egyik pártnak. Tavasszal a Jobbik, most az önkormányzati választáson a Momentum színeiben számoltam, előbb a IX., aztán a XVIII. kerületben. Mindkétszer kimentem a mozgóurnával is.

A tapasztalatok érdekesek: azokat a reménytelen helyzetben lévő időseket, akik elképesztő körülmények között élnek egy-egy lehangolóan lelakott lakás mélyén, egy az egyben megörökölte a Fidesz az MSZP-től. Húsz éve még a baloldalra szavaztak, most pedig büszke támogatói a kormánypártnak.

Tanmese a gyávaságról | Magyar Hang

Vasárnap a mozgóurnát elvittük egy öregotthonba is. Nyolcan jöttek szavazni, sokuknál a demencia előrehaladott állapotát láttam. Kézzel írt cetlit szorongattak a kezükben, rajta a kormánypárti főpolgármester, polgármester és egyéni jelölt neve. Szavazóbiztosként nem tisztem megállapítani, hogy valaki milyen szellemi állapotban van – ha rajta van a szavazásra jogosultak listáján, és voksolni akar, akkor megteheti. Ha segítségre van szüksége, kérhet segítséget – reszkető kezekkel nehéz egyedül behúzni az ikszet. Az sem tilos, hogy cetlit hozzon magával a jelöltek nevével, de ettől még érdekes volt a jelenség.

A nap folyamán (egy szavazóbiztos munkája reggel fél hattól késő estig, a számolás befejeztéig tart) úgy tűnt, hogy abban a körzetben nagyot fog nyerni a Fidesz. Nagyon sokan jöttek, hatvannégy százalék körül alakult a részvétel, és a kormánypárti delegáltak (kettő is volt belőlük) szinte mindenkit ismertek, rájuk köszöntek, és néha még azt is mondták nekik: „Tudod, mi a dolgod!”. Párszor még búcsúzáskor is szóltak, hogy a fiad/menyed/szomszédod még nem volt, küldd el őket is szavazni. Este, a számoláskor ért a meglepetés: az előzetes várakozásaimmal ellentétben mindhárom szavazat esetében döntetlen közeli helyzet alakult ki, alig néhány vokssal nyert a kormánypárti jelölt.

Az ellenzék a pályán van | Magyar Hang

Később az is kiderült, hogy a többi szavazókörben még rosszabbul teljesített a kormánypárt, így fölényes győzelmet aratott az ellenzék. Elgondolkodtató volt látni, hogy a csendes, megfélemlített többség a szavazófülke magányában fellázadt, és az ellenzékre pecsételt, majd távoztában széles mosollyal odaköszönt a fideszes delegáltnak. És persze tanulságos volt látni a kormánypárti szavazóbiztosok zavarodottságát – egyszerűen nem értették, mi és miért történik. Dühösek lettek, és dacosak: a választópolgárok nem is érdemlik meg azokat, akik ennyit dolgoztak értük.

Pedig nem is történt olyan nagy dolog: a polgárok adtak egy pofont a nagyképűségnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/42. számában jelent meg október 18-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!