Zsidó, gázkamra, Soros és Demeter szavak nélkül reagált az MTA Demeter cikkére

Zsidó, gázkamra, Soros és Demeter szavak nélkül reagált az MTA Demeter cikkére

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Freund Tamás elnök, Kollár László főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes aláírásával jelent meg nyilatkozat a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. A nyilatkozat vélhetően Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának sorosozós, zsidózós, gázkamrázós Origóban közölt publicisztikájáról szól, bár ezt csak sejteni lehet, mert a szöveg egy helyen sem nevezi meg konkrétan mindezt.

A szöveg egy István király intelmeiből vett idézettel kezdődik, amely az emberek egyenlőségéről szól, majd "egy közhivatalokat is betöltő kulturális intézményvezető írása" kerül szóba, aminek "emlékgyalázása és gyűlöletkeltése nagy vihart kavart". Az Akadémia vezetői azok helyett szólalnak meg, " akiket félelemmel és fájdalommal töltött el az írás, de hangjuk nem jut el a nyilvánosságig."

Ezután arról írnak, hogy nem csak nálunk vált szokássá, hogy "a napi politikai küzdelemben részt venni kívánók" az ellenfeleik ellen "az emberiség és hazánk legsúlyosabb történelmi megrázkódtatásainak felelevenítését használják fel".

Az utolsó bekezdésben arról írnak, hogy "Kell hogy legyen társadalmunkban egy értékközösséget teremtő közmegegyezés, egy íratlan általános szabály, ami megszabja, hogy mi az a határ, ami nem léphető át e morális közösségből való kiutasítás nélkül. Felelősségünk, hogy olyan országot adjunk tovább gyermekeinknek és unokáinknak, amelynek polgárai egymást tisztelik és becsülik."

A teljes szöveg az MTA honlapján olvasható.

Ha ön mégis szeretné nevén nevezni a problémát, akkor a Demeter Szilárd-ügyről írott cikkeinket itt találja.

Címkék: MTA, Demeter Szilárd