Tizenöt évadnyi kolbászos buci

Tizenöt évadnyi kolbászos buci

Szabó Balázs Bandája koncert a Kobuci Kertben (Fotó: Kobuci/Schmaus Dóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népzene, világzene, jazz, más igényes rétegműfajok – a Zichy-kastély udvarán működő Kobuci kert a főváros egyik legjobb hangulatú szabadtéri koncerthelyszíne. S bár a szórakozóhely neve származhatna egy ázsiai egzotikus hangszer nevéből, vagy egy kevéssé ismert keleti filozófiai irányzatból is, a valóság ennél prózaibb: a kolbászos buci rövidítése.

Tizenötödik, jubileumi szezonját kezdte tavasszal az egyedi hangulatú Kobuci kert – az Árpád híd budai hídfőjénél, a Zichy-kastély belső udvarában megbúvó koncerthelyszín esténként olyan, mintha egy igazán jó házibuliba csöppenne az ember, és fel sem tűnik, hogy telt ház esetén ezernél is többen táncolnak. A budapesti hely ugyancsak 2009-ben nyílt meg, de az alapítók, a népzenéhez ezer szállal kötődő Kaszap testvérek már négy évvel korábban, Kapolcson elindították a Kobucit. A csaknem kétezer négyzetméteres budai helyszín nemcsak a közönség, hanem a zenészek kedvenc helye is lett – sokan vannak, akik saját fővárosi fellépéseik után a Kobuciba mennek levezetni.

Ilyen visszatérő vendég a rackajamos Ferenczi György is, aki információink szerint a legnagyobb rendelés rekordját is tartja: egy kilencvenéves felvidéki prímás és együttese hallatán annyira fellelkesült, hogy negyven pálinkát rendelt nekik. Nem találtak elég nagy tálcát a pultban, ezért egy leemelt hűtőajtón vitte ki a szájharmonika-művész az ajándék feleseket. A kert az Óbudai Napok fontos helyszíne is: ilyenkor a kerület legfontosabb ünnepének látogatói ingyen koncerteket nézhetnek a Kobuciban.

Nagy Krisztián, a kert kommunikációs vezetője lapunknak arról beszélt, a könnyűzenei szektor nem volt elkényeztetve az elmúlt években – sorra jöttek a különféle válságok. Tanulmányok szólnak arról, hogy mit is okoztak ezek a krízisek. Ők elsősorban sok kitartással, másodsorban a hely jellegéből következő személyes kapcsolatokkal (a fellépő zenészek jó része egyben a barátjuk is) emelt fővel élték túl ezeket a válságokat. – Ez a hely meg tudta tartani a közönségét, hamar visszataláltak hozzánk a látogatók. Van jelentősége annak, amit a kultúra képvisel, és ezt a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon próbáljuk a közönség elé vinni. A fogyasztói szokások megváltoztak, a közönség nem úgy viselkedik, mint régen. Elveszett például az, hogy valaki – akár középosztálybeli létből is – egy hónapra előre tudjon gondolkodni, így aztán mi is a koncerteket megelőző napokban adjuk el a jegyek egyre jelentősebb részét – mesélte Nagy Krisztián. – A Kobuci egyik legfontosabb értékét a műsorkínálata jelenti. Ez alapvetően a hazai népzene-, világzene- és egyéb műfajok képviselőire épül (persze alkalomadtán fogadunk világsztárokat is), és ők nagyobbrészt hazai (törzs)közönséget szólítanak meg. Mi nem elsősorban turisztikai helynek tartjuk magunkat, hanem egy lokálpatrióta, a magyar közegbe beilleszkedő, komoly kultúraszervező erővel rendelkező fővárosi intézménynek.

Valóban, sok zenész azért (is) szeret visszajárni a Kobuciba, mert itt már-már intim közelségbe kerülhet a közönségével. A szórakozóhely programja igen változatos, de ez nem jelent hullámzó színvonalat: mindig a minőség és a zenei finomságok iránti nyitottság a döntő, és ehhez értő közönség is társul. A nyárelő egyik legfontosabb eseménye az immár ötödik alkalommal sorra kerülő Világzenei Hét lesz június 27. és július 1. között: Balogh Kálmán cimbalmos, a Besh o droM, a Csík zenekar, Ferenczi György és a szerb Boban Markovi® egyaránt tiszteletét teszi a kertben.

Ekkor lesz a szabadtéri bemutatója is a három világzenei koncertfilmjüknek (klasszikus kertmozis vetítésen), ezeket Hajdu Szabolcs, Balázs Béla-díjas filmrendező készítette. A világzene–jazz, az underground és a népzene fontos alakjait, Lukács Miklóst, Frenket és a Kalász Bandát mutatják meg a filmeken, megörökítve az élő zene megismételhetetlen pillanatait. – Tizenöt év alatt mi is együtt változtunk, értünk a közönségünkkel, de a legfiatalabb generációnak is meg akarjuk mutatni a Kobuci értékeit – mesélte Nagy Krisztián. A tinédzserekkel nehezebb a dolguk, de ha egyszer megtapasztalják, hogy milyen a jó zene, akkor ők is rá tudnak kattanni. Nem félnek a kísérletezéstől: lesz rapsorozat is a kertben Saiiddal, a Bëlgával, Dé:Nashsel és másokkal. És nem egyszer volt már arra is példa – mondjuk, a Carson Coma koncertjein –, hogy szülők és gyerekek egyszerre, együtt buliztak a Kobuciban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/20. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg május 19-én.