Az öntözésvezérlés fortélyai (x)

Az öntözésvezérlés fortélyai (x)

Mindenki tudja, hogy a kerttel sok munka van, ezért eléggé időigényes a karbantartás vagy éppen az öntözés. Ahhoz, hogy a hétköznapi életben is hatékonyak legyünk, szükségünk van néhány hasznos eszközre.

Az automata öntözőrendszerek például leveszik a vállunkról a locsolás feladatát. Hogyan? Elég, ha beprogramozzuk az öntözésvezérlőt, és ezt követően minden megy majd magától. A következő cikkben elmondjuk neked, hogy mit kell tudnod az öntözésvezérlőről.

Érvek az automata öntözőrendszer mellett

Az automata öntözőrendszer egy olyan komplex rendszer, amelynek köszönhetően könnyen megoldható az öntözés. Ebben minden egyes alkatrésznek megvan a maga szerepe. A vezérlőegység mindent kontroll alatt tart, így nem kell lemondanunk a víztakarékos módszerről.

Egy ilyen rendszerrel a kútból is könnyen a felszínre juttathatjuk a vizet, amely később a csőbe áramlik. A csövek ott vannak a kert minden pontján, s ezekhez vannak illesztve a szórófejek, amelyek aztán kijuttatják a vizet.

Ezt a folyamatot nem kell felügyelnünk, így gyakorlatilag helyettünk végez el mindent.

Mire való az öntözésvezérlő?

Az öntözőrendszer lelke az öntözésvezérlő. De mit is tud ez a központi egység? Nos, ennek köszönhetően beállítható, hogy milyen gyakran, mennyi ideig és mikor szeretnénk öntözni az adott területet. Kül- és beltéri változatai egyaránt vannak. 4, 6, 8 és akár 24, 48 zóna irányítását is képes ellátni.

Az öntözésvezérlő azt is garantálja, hogy megfelelő vízmennyiség legyen jelen a rendszerben.

Vezeték nélküli öntözésvezérlők

A wi-fi öntözésvezérlők nagyban megkönnyítik életünket, hiszen ezeket gyakorlatilag bárhonnan elérhetjük, ahol internetkapcsolat áll rendelkezésünkre. A wi-fi kapcsolattal működő vezérlőegységnek számos előnye van. Nem kell mellette állnunk ahhoz, hogy leellenőrizzük a működését, s a beállítások módosításához is elegendő egy okostelefon és egy applikáció.

A wi-fi öntözésvezérlő 4 és 6 körös beltéri változatban megvásárolható, amely általában 24V (AC) mágnesszelepek vezérlésére alkalmas. A kültéri típus természetesen teljesen vízhatlan, viszont ehhez már 9V (DC) szelepekre van szükség, illetve egy, a falra szerelhető vevőegységre is.

Amennyiben szeretnél egy ehhez hasonló okoskészüléket beszerezni, akkor ajánlom figyelmedbe az AutomataÖntözőrendszer.com öntözőautomatikák kínálatát.

Mit tud a Hunter márka a piacon?

Mivel a kertben, az udvaron többféle növény is található, és általában ezeknek eltérő a vízigénye is, ebben az esetben az öntözés is kicsit meg lesz bonyolítva. Itt jön képbe a Hunter Hydrawise 12 zónás wifis okosvezérlő. Ennek köszönhetően a terepet könnyedén 12 zónára oszthatjuk fel, és ezt olyan módon, hogy a különféle zónákba eltérő vízigényű növények kerüljenek. Az öntözésvezérlő már úgy alakítja a folyamatokat, hogy az adott zónákat a növényekhez igazítva öntözzék meg a szórófejek.

Címkék: öntözés